V kauze údajného obchodování s lidmi ve Velké Británii žádá obžaloba 14letý trest vězení i podmínku

5. listopad 2019 13:58

V kauze údajného obchodování s lidmi ve Velké Británii požaduje státní zástupce pro 5 obžalovaných tresty vězení i podmínky. Zaznělo to dnes před ústeckým krajským soudem. Pět osob podle obžaloby nutilo v Anglii několik poškozených k různým pracím nebo k prostituci.

Nejpřísnější trest chce žalobce Lukáš Otipka pro údajného šéfa celé skupiny. Podle státního zástupce se podařilo při hlavním líčení prokázat jeho vinu. Kvůli přitěžujícím okolnostem proto pro něj požaduje 14letý trest vězení. Muž, který byl podle obžaloby organizátorem celé skupiny, vinu odmítá.

Pro manželku údajného šéfa skupiny požaduje žalobce 9 let vězení. Pro dalšího obžalovaného muže potom žádá 6letý trest.

Podmínku potom žádá pro zbylé dva obžalované. Jak soud o vině a trestu rozhodne, bude jasné 6. listopadu, kdy by měl padnout rozsudek.

Pětice obžalovaných, v čele s manželským párem, stojí před ústeckým soudem za to, že měla v Anglii nutit lidi z Mostecka, aby pracovali například v myčce aut, k prostituci, a také k účelovým sňatkům s cizinci.

Manželský pár viní státní zástupce také z bigamie – muž byl fiktivně ženatý se ženou z Afriky a jeho současná žena o tom prý věděla.

Trestnou činnost dvojice podle obžaloby páchala od roku 2004 do roku 2016 a přišla si přitom na zhruba 15 milionů korun.

Další muž je obžalovaný prakticky ze stejných činů, ale v menším počtu případů. Z kuplířství je pak obžalovaná ještě jedna žena.

Posledního z obžalovaných viní žalobce z vyhrožování svědkyni během vyšetřování.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související