V kauze údajného obchodování s lidmi ve Velké Británii padly tresty vězení i podmínky

6. listopad 2019

Za údajné obchodování s lidmi ve Velké Británii uložil ústecký krajský soud tresty vězení i podmínky. Pětice obžalovaných měla podle nepravomocného verdiktu lákat lidi z Mostecka do Anglie. Tam měli poškozené zneužívat k práci v myčce nebo k prostituci a tím je vykořisťovat.

Hlavní obžalovaný, který čekal na verdikt ve vazbě, má ve vězení strávit 18 let vězení. Státní zástupce přitom v závěrečné řeči navrhoval 14 let vězení. Podle soudce Jana Michanka byl ale tento návrh příliš mírný.

Hlavní obžalovaný má, společně se svou ženou, která dostala od krajského soudu trest 9 let vězení, nahradit poškozeným několik milionů korun, o které je údajným vykořisťováním připravil. Vedle obchodování s lidmi uznal soud šéfa celé skupiny vinným také ze znásilnění a vydírání.

Další muž, který měl poškozené vykořisťovat, byl odsouzen k 6 letům vězení. Podle odůvodnění předsedy soudu Jana Michanka se totiž k poškozeným choval mírněji než hlavní obžalovaný.

Zbývající dva obžalovaní dostali, v jednom případě za kuplířství a v druhém případě za vyhrožování, podmíněné tresty.

Na tváři hlavního obžalovaného bylo vidět po vynesení verdiktu překvapení. Během odůvodnění rozsudku pak několikrát nesouhlasně kroutil hlavou. Při odchodu ze soudní síně také prohlásil, že dostal horší trest než za vraždu.

Jeho žena, která se na trestné činnosti manžela podle rozsudku podílela, měla v očích slzy. Dva další obžalovaní si povětšinou kryli kvůli přítomnosti televizních kamer obličeje. Poslední obžalovaná žena k soudu nepřišla.

Všichni obžalovaní se proti rozsudku ihned odvolali – případ tak bude dál řešit pražský vrchní soud.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související