V kauze údajně rozkradených sbírek litoměřického muzea hrozí bývalé ředitelce podmíněný trest

26. listopad 2020 14:24

Závěrečnými návrhy pokračoval 26. listopadu litoměřický soud v projednávání kauzy údajného rozkrádání sbírek litoměřického muzea. Státní zástupce viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku bývalou ředitelku, která vinu odmítá. Z muzea se mělo ztratit několik tisíc předmětů. 

„Celých 38 let jsem se snažila pracovat co nejsvědomitěji a v rámci daných možností udržet sbírku muzea v její celistvosti. Teď ve mně trestní stíhání vyvolává pocit, že jsem nic neudělala dobře, a že byla moje celoživotní práce zbytečná,“ uvedla ve své závěrečná řeči bývalá ředitelka.

Během jejího vedení se mělo z muzea postupně ztratit několik tisíc cenných předmětů a vzácných věcí.

Podle obhájkyně obžalované Lenky Mrázkové jsou totiž v obžalobě i předměty, které muzeum nikdy nepřevzalo a nemohou tak chybět.

„Znalci uvedli, že byly vlastně předkládány knihy psané švabachem, maďarsky, to bylo z těch původních svozů, které byly, kde ty knihy měly sloužit jen jako archivní pomůcka. A oni to vzali tak, že všechny tyto předměty muzeum převzalo, což není pravda,“ shrnula Mrázková.

Státní zástupce žádá pro obžalovanou podmínku, obhajoba zproštění viny

Podle státního zástupce Josefa Zronka se ale podařilo převzetí předmětů i jejich zmizení dokázat.

„Svědci popisují, že ty sbírkové předměty byly dokumentovány i před nástupem, to znamená i v 60. a 70. letech. To znamená dokumentace, že dokumentace tam byla. A následně tedy neexistují žádné záznamy o odpisu, ztrátě nebo zničení těchto předmětů. Tudíž vycházíme z toho, že ty předměty tam v tu dobu existovaly,“ vysvětlil Zronek.

Obžaloba požaduje pro bývalou ředitelku podmíněný trest s tím, že obžalovaná by měla uhradit i zhruba 15milionovou škodu.

Obhájkyně bývalé ředitelky naopak žádá o zproštění obžaloby.

Skutečně, podle toho, co bylo v tom dotazování provedeno, se nedomnívám, že by byla vina obžalované prokázána. Neměla prostě vůbec podmínky pro tu činnost,“ uvedla po jednání Lenka Mrázková.

Verdikt v kauze údajně rozkradených sbírek litoměřického muzea padne 9. prosince.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související