V Duchcově už 5 let funguje dámský klub. Počet žen v něm rok od roku roste

22. únor 2019

Pro děti existuje spousta kroužků, kterými mohou zaplnit volný čas a přitom být s kamarády. Ale kroužek pro dospělé dámy, které by rády společně něco tvořily, hned tak někde nemají. V Duchcově ho založili před pěti lety.

„Odrostly nám děti a my jsme chtěly něco dělat,“ říká Renata Kounovská. Ta spolu s Danou Vlachovou duchcovský dámský klub založila.

„Přijít může každý, kdo má chuť,“ vysvětluje paní Renata, zatímco malý terakotový květináček natírá na bílo. Bude z něj malý sněhulák.

Dámy se scházejí každé úterý večer – nemusí se hlásit, vyplňovat přihlášky ani platit členské příspěvky, stačí prostě přijít.

Každý týden společně vyrobí něco nového. „Inspiraci hledáme na internetu,“ říká zakladatelka klubu. „Každá z nás něco umí a může to ty ostatní naučit,“ přidává se do debaty další dáma za stolem, na kterém leží kromě barvy a květináčků taky mašličky, pentličky, barvičky a lepidla.

Jako v každé dámské společnosti i v tomhle klubu se hodně povídá. Jenže řeči se dají vést i u kávy a dortíku v nějaké cukrárně. V klubu se při společenské konverzaci navíc vyrábějí milé dárečky a dekorace.

„Jezdí sem ženy i z okolních obcí, a taky z Teplic,“ vypočítávají dámy, jejichž počet rok od roku roste.

Nově příchozí odkládají bundy a kabáty, připravují své květnináčky a dávají se do práce. Zabere jim to minimálně hodinu. A za týden zas. Prostě nápad, který se ujal.

Spustit audio

Související