V děčínské zoo zemřela Helga, poslední samice medvěda hnědého grizzly v Česku

12. listopad 2018 15:34

V děčínské zoo uhynula poslední samice medvěda hnědého grizzly v České republice – medvědice Helga. Spolu s medvědem Sigfriedem byla tváří zahrady dlouhých 35 let.

„Helga se dožila úctyhodného věku 36 let. Přitom ve volné přírodě se tento druh medvěda obvykle dožívá jen 25 let. Samice v posledních letech trpěla velkými bolestmi kvůli pokročilé artróze, proto bylo rozhodnuto o jejím uspání za přítomnosti veterinárního lékaře. Nechtěli jsme zbytečně prodlužovat její utrpení a bolesti, kdy ani léčba již nepřinášela zlepšení stavu,“ vysvětlila mluvčí děčínské zoo Alena Houšková.

Sigfried a Helga byli tvářemi děčínské zoo 35 let

Siegfried a Helga přišli do děčínské zoo v roce 1983 ze Zoo Lipsko, samec jako roční mládě, Helga už jako dvouletá. Díky své majestátnosti se stali tváří děčínské zoo. V roce 1994 dokonce získali čestné místo v logu zoo a vdechli i novou tvář informačnímu systému. Helga přivedla na svět celkem 5 mláďat.

S úhynem samice Helgy chov medvědů grizzly v děčínské zoo definitivně skončil. Návštěvníci děčínské zoo se ale zřejmě v budoucnu dočkají jiného druhu medvěda – v úvahu připadají buď medvědi kamčatští, nebo brtníci.

autoři: Alena Houšková , Zoo Děčín
Spustit audio

Související