V děčínské zoo se po několika letech narodilo mládě vzácné lamy vikuni

13. září 2017

V děčínské zoologické zahradě se po několikaleté přestávce narodilo mládě vzácné lamy vikuni. Jestli je to samec nebo samička se zatím neví, ošetřovatelé to zjistí, až budou mládě čipovat. Děčínská zoo je tak trochu průkopníkem v chovu těchto zvířat, kterým hrozilo v přírodě kvůli srsti a kůži úplné vyhubení.

„Je to pro nás velká událost, protože se jedná o vzácný druh lamy. My se chovu lam vikuních věnujeme už od roku 1998 a v roce 2004 jsme se stali první českou zoo, které se podařil odchov,“ konstatuje mluvčí zoo Alena Houšková.

Mláděti lamy vikuni nebude ve výběhu smutno, stádečko lam v zoo se totiž rozšíří během 14 dnů o dalšího člena. „Lamy jsou březí jeden rok, takže to trvá. Ale do 14 dnů, tipuji, se narodí další mládě,“ potvrzuje zoolog Roman Řehák.

Ten, kdo se na mládě vzácné lamy vikuni půjde do zoo podívat, může se navíc tento měsíc stát jubilejním, stotisícím, návštěvníkem. Loni se do děčínské zoo přišlo podívat 113 tisíc lidí, vedení zahrady ale věří, že letos se toto číslo podaří překonat.

autor: dap
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.