V chomutovském zooparku otevřeli druhé největší medúzárium v Česku

20. leden 2023 10:38

Netradiční podívaná čeká na návštěvníky zooparku v Chomutově. Nově tam totiž otevřeli medúzárium. Jde o vůbec první pavilon svého druhu napříč zoologickými zahradami v Česku. Lidé si tam mohou prohlédnout přes 200 poloprůsvitných žahavců nejrůznějších tvarů a velikostí.

„Tady mají chapadýlka, na ty si chytají tu potravu. Jelikož nemají mozek, oči ani jiné orgány, tak jen čekají, až ty krevetky na ně naplavou,“ vysvětluje chovatel Adam Krampera u jednoho z osmi akvárií s průsvitnými medúzami.

Původně tu byla expozice nočních živočichů. Ty ale vystřídalo téměř 200 žahavců.

Podle ředitelky zooparku Věry Fryčové má nový pavilon přilákat další návštěvníky: „My jsme si říkali, že bychom chtěli něco, kde by se lidé zastavili a možná i ohřáli v zimním období. A chtěli jsme něco mimořádnějšího, co ještě jiné zoologické zahrady ještě nemají.“

Lidé tu najdou celkem osm druhů medúz. Jeden z nich je i medúza japonská – ta patří mezi kanibaly. Alespoň jednou za 14 dní totiž musí dostat rozmixovanou jinou medúzu, aby sama přežila.

„Je to jediný masožravý druh medúzy, který potřebuje ostatní druhy k tomu, aby přežil. Ty krevetky jsou pro ni vlastně jen takový popcorn,“ vysvětluje Krampera.

Podle mluvčího zooparku Františka Kremera medúzy rozhodně bezbrannými živočichy. Přidal i jednu radu, co dělat, pokud se s jejich chapadly člověk setká. „Pokud vám zůstanou nalepené někde na kůži, seškrábněte je třebas platební kartou, nesahejte na ně rukou.“

Návštěvníci druhy chované v chomutovské zoo mohou ve volné přírodě vidět například v Severním, Baltském nebo Středozemním moři.

Za normálních podmínek žijí žahavci přibližně rok. V zoo je proto chtějí postupně začít rozmnožovat.

Spustit audio

Související