V Chomutově začal 2. ročník „participativního rozpočtu“. Lidé rozhodnou, kam půjde 5 milionů

25. říjen 2017

Obyvatelé Chomutova mohou už podruhé navrhnout, kam půjdou městské peníze. Město pro tento účel vyčlenilo pět milionů korun. Mezi loňské vítězné návrhy patří také úprava lávky přes přivaděč v Děvínské ulici. Matce tří dětí Pavlíně Buršové vadilo, že zábradlí na ní není bezpečné. Podala proto návrh na stavbu lepšího. Město ho nechalo udělat během léta.

„Trápilo mě to a bála jsem se o ty děti, když jsem přes ten most chodila. A když jsem se dozvěděla o participativním rozpočtu, přišlo mi to jako dobrý nápad, jak vyřešit svůj problém,“ vysvětluje Pavlína Buršová.

S tím, jak lávka vypadá v současnosti, je spokojená. „Určitě je to lepší, i když budou děti koukat do té vody, tak nemají šanci, jak přepadnout,“ pochvaluje si Buršová.

Z minulého ročníku zatím město realizovalo tři návrhy, dalších deset by mělo být hotových do konce příštího roku.

„V Bezručově údolí na lesní cestě podél cyklostezky už jsou dodělané dřevěné lávky, dalším hotovým projektem je cyklospojka mezi Bandou a Kamencovým jezerem,“ vypočítává Tereza Rödlingová z chomutovského magistrátu.

Ani druhý ročník participálního rozpočtu zřejmě nebude chudý na nápady

Pavlína Buršová už má spolu s kamarádkami, které mají malé děti, další nápad do nového ročníku participačního rozpočtu.

„V ulici Blatenská, když se jde s dětmi ze školky, tak je tam velmi prudký kopec, ve kterém jsou často nehody. Děti tamtudy chodí ze školky a není tam zábradlí, proto bychom byly rády, aby se tam zbudovalo na ochranu těch dětí před auty, která jedou dolů,“ plánuje Buršová.

Obyvatelé Chomutova mají do konce roku čas na to, aby se rozmysleli, co chtějí ve svém okolí zlepšit. Od 2. ledna pak mohou podávat konkrétní návrhy na chomutovský magistrát.

autor: Jan Beneš
Spustit audio