V Chmelařském institutu v Žatci se sešli degustátoři, aby ocenili nejlepší pivo
Desítka, jedenáctka, dvanáctka, ležák nebo speciál. To je pro odborníky jen hodně hrubé rozdělení piva. V Chmelařském institutu v Žatci dnes (2. 9.) pokračují soutěžní degustace. Při ochutnávání se porotci dostávají do větších detailů. A náročné to není jen pro účastníky rozsáhlé hodnotící komise.
„Letos se nám tady sešlo 139 ve 12 kategoriích z 25 pivovarů,“ shrnuje ředitel Chmelařského institutu Josef Patzak.
„Musíme degustovat s rozumem. Zatím jsme během čtyř kol vypili asi 20 vzorků a ještě tři kola nás čekají. Vzorek, to je tak 0,5 dcl, prostě panák. Ke konci sice pozornost lehce klesá, ale dá se to zvládnout. Hodnotíme jednak celkový dojem piva ‒ jestli je ten nápoj povedený nebo ne. Máme to načuchané a nachutnané, víme, co v tom pivu má být i co se sládkovi nepovedlo,“ popisuje práci degustátora pivní sommelier Aleš Dvořák.
Hlavní soutěžní degustace je naplánovaná na páteční večer.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
PRŮZKUM: Velikonoce jsou pro Čechy hlavně symbolem jara. Tradice se nejvíce dodržují v Praze
-
Princ temnoty, Putinův muž pro Ukrajinu. Kdo je politik a oligarcha, na kterého Česko uvalilo sankce?
-
Pastoral Brothers: Význam Velikonoc je o naději v beznaději. I když přijde to nejhorší, život pokračuje
-
‚Vidíme jenom špičku, problém je mnohem větší.‘ Systém upozorní na lékárny podezřelé z vývozu léků