V Česku se předběžně potvrdil první případ opičích neštovic

25. květen 2022 10:50

Evropou se šíří nové případy nákazy opičími neštovicemi, které byly zatím obvyklé hlavně v afrických státech. Případy už ohlásilo Rakousko, Německo, Švýcarsko, Itálie nebo Velká Británie.

V úterý 24. května pak Státní zdravotní ústav předběžně potvrdil i první případ nákazy opičími neštovicemi v Česku.

Pacient je v současnosti hospitalizovaný a jeho vzorek musí ještě prověřit Národní referenční laboratoř. Definitivní výsledky bude mít zřejmě příští týden.

Opičí neštovice jsou podle lékařů velmi nakažlivé. Nemoc obvykle trvá dva až čtyři týdny a většina pacientů se uzdraví. Ohroženi jsou hlavně lidé s oslabenou imunitou.

Mezi obecné příznaky opičích neštovic patří horečka, zimnice, bolesti hlavy, svalů a kloubů, a hlavně puchýřky na kůži. Státní zdravotní ústav už vydal přesný postup pro lékaře, jak by při podezření na toto onemocnění měli postupovat.

Nemoc se nešíří vzduchem, rizikovější je spíš bližší a déletrvající kontakt s lidmi. Hlavně pak s těmi, kteří už mají na kůži vyrážku.

Podle předsedy společnosti infekčního lékařství Pavla Dlouhého očkování proti opičím neštovicím neexistuje – používá se vakcína proti pravým neštovicím, která se ale nebude používat plošně.

Například ve Velké Británii zahájili takové očkování u zdravotníků. V případě nákazy se doporučuje izolace pacienta.

Epidemiolog Roman Prymula ve vysílání Českého rozhlasu řekl, že se připravuje opatření, podle kterého půjdou nakažení a lidé s podezřením na opičí neštovice na tři týdny do izolace.

Spustit audio