V Česku je koronavirus potvrzený u 8 lidí. Polovina z nich je z Ústeckého kraje

5. březen 2020 09:00

Česko má další 3 potvrzené nákazy nový koronavirem. Celkem je tak s nemocí COVID-19 hospitalizováno 8 lidí. Polovina nakažených přitom pochází z Ústeckého kraje.

Po muži z Děčína se nákaza potvrdila i muže a dcery ženy, která je s nákazou v ústecké Masarykově nemocnici.

Ústecké infekční oddělení nechalo ve středu otestovat na nákazu koronavirem celkem 11 pacientů. U dvou z nich se nemoc COVD-19 potvrdila.

Čtěte také

„Devět z těch testovaných je negativních, ti jsou průběžně propouštěni, pokud to jejich zdravotní stav dovoluje, do domácí péče. Dva pozitivní případy jsou u rodinných příslušníků pacientky, která je u nás s koronavirem od 1. března,“ uvedl primář ústecké infekce Pavel Dlouhý.

Během čtvrtka pak nechá ústecká infekce otestovat další podezření na nákazu. „Podle předběžného odhadu to bude to tak kolem deseti vzorků,“ doplnil Dlouhý.

Ústecký kraj vyhlásil ve svých domovech pro seniory a dalších zařízeních zákaz návštěv

Kvůli riziku nákazy už platí zákaz návštěv v léčebnách dlouhodobě nemocných v Litoměřicích, Mostě a v Ryjících na Ústecku. Tento zákaz rozšířil Ústecký kraj po jednání krizového štábu i na další zařízení.

„To samé, tedy na 14 dnů bez návštěv, budou domovy pro seniory a ústavy sociální péče, které Ústecký kraj zřizuje. Doporučujeme to i ostatním zřizovatelům,“ potvrdil po jednání hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

Vedle toho zakázala Krajská zdravotní návštěvy na lůžkových odděleních nemocnic v Mostě, Chomutově, Děčíně, Ústí nad Labem a v Teplicích.

Ústecké infekční oddělení se teď musí vedle běžně řešených onemocnění starat i o pacienty s koronavirem. To se podepisuje i na personálu, podobně jako u jedné ze sester, kterou nemocnice hospitalizovala.

„Měla příznaky vyčerpání a lehkého nachlazení – proto jsme ji z důvodu předběžné opatrnosti izolovali a provádíme potřebná vyšetření,“ doplnil primář infekčního oddělení ústecké nemocnice s tím, že mu chybí zhruba pětina potřebného personálu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související