V Česku funguje už 900 dětských skupin pro děti od jednoho roku. Vláda chystá jejich větší podporu

25. únor 2019 09:34

V České republice už funguje 900 tzv. „dětských skupin“. Jsou to zařízení pro děti od jednoho roku. Dotované jsou z peněz Evropské unie a jejich existence umožňuje rodičům vracet se dřív do práce.

Vláda má teď před sebou schvalování novely zákona o dětských skupinách, která by jejich zakládání ještě usnadnila. Platit by mohla od roku 2020.

„Chtěla jsem se vrátit do práce, proto jsem ráda, že taková skupina existuje. Umožnilo mi to vrátit se na své místo a pracovat na zkrácený úvazek,“ shrnuje jedna z maminek, která tuto službu pro svoji dcerku využívá.

„Jsou tady ty nejmladší děti – od jednoho roku do tří let,“ vysvětluje Petra Ševelová, jedna ze zakladatelek dětské skupiny Mozaika ve Vaňově a pokračuje: „V další skupině pak máme předškoláky a v jiné zas ten ‚střed', kolem 4 let.“

Dětská skupina Mozaika

V dětské skupině je maximálně 12 dětí, o které se starají dvě vychovatelky.

Druhá ze zakladatelek, Jitka Kozlová-Rydvalová, si myslí, že dětská skupina je ideální pro rodiče, kteří chtějí pracovat, byť jen na pár dnů v týdnu. „Mohou si vybrat jeden, dva, tři dny, nebo jen dopoledne, či odpoledne – je to flexibilní. To je v dnešní době moc důležité,“ konstatuje.

Zřídit si dětskou skupinu pro své zaměstnance mohou i firmy. V Ústeckém kraji toho využila například litoměřická firma Hennlich. Firmu takové zařízení sice stojí nemalé peníze, i přesto se prý ale vyplatí.

V současné době může dětskou skupinu provozovat obec, její příspěvková organizace, nebo nezisková organizace, a je dotovaná z peněz Evropské unie.

Novela zákona o dětských skupinách by umožnila založit takové zařízení i fyzické osobě. Navíc by převzal dotování těchto skupin stát. Novela by měla být účinná od roku 2020, bude ale záležet na celém legislativním procesu.

autor: dap
Spustit audio

Související