V Českém Švýcarsku se rozjíždí sezóna a rezervační knihy na ubytování se začínají plnit

1. květen 2023 09:17

V Českém Švýcarsku se pomalu rozjíždí turistická sezona. Podnikatelé i obce vyhlíží turisty, po dvou hubených letech kvůli covidu se museli loni potýkat s úbytkem návštěvníků kvůli požáru. Letošní sezona je pro ně tedy velmi důležitá.

Pomoci se jim snažil Ústecký kraj, který uvolnil 10 milionů korun na slevové poukázky na ubytování a navíc podpořil finančně autobusovou kyvadlovou dopravu mezi největšími turistickými lákadly v okolí Hřenska.

„Sezona se nám rozjela relativně hezky. Počasí nám ale zatím až tak moc nepřeje – i to má vliv na ne až tak velkou návštěvnost. Vnímáme to jak v počtu ubytovaných lidí, tak na restauraci,“ shrnuje majitel jednoho z restauračních a ubytovacích zařízení v Mezné Roman Pluháček.

Také tady si lidé z celé republiky rezervovali ubytování na slevové vouchery, jimiž se kraj snažil po loňském ničivém požáru rozproudit turistický ruch v oblasti.

Pomalý rozjezd sezony vnímá také Jaroslav Kortus. Stejnojmenný hotel s restaurací otevřel ve Vysoké Lípě před třemi roky, nestačil se ale ani rozkoukat a musel zavřít kvůli pandemii koronaviru. „Sezona bude asi dobrá, pokud nás zase něco nezastaví. Vouchery u nás lidé využívali, ale určitě to mělo větší efekt tam, kam mohly jezdit větší skupiny,“ konstatuje.

Pomoci rozproudit turistický ruch v okolí Hřenska má kyvadlová autobusová doprava mezi Hřenskem, Mezní Loukou a Meznou.

„Jezdí to po půl hodině z každé strany, od rána od šesti hodin do večera do šesti,“ dodává náměstek hejtmana Jiří Řehák ze Spojenců pro kraj. Ústecký kraj uvolnil na takzvané shuttle busy z rozpočtu dva miliony korun.

Spustit audio

Související