V Českém Švýcarsku se objevil velmi vzácný netopýr Saviův

16. srpen 2017

V národním parku České Švýcarsko, v Labských pískovcích, se objevil velmi vzácný druh živočicha – netopýr Saviův. Zvíře zachytilo speciální zařízení, které nahrává ultrazvukové signály. Že se jedná právě o tento silně ohrožený druh, potvrdili odborníci z Masarykovy univerzity v Brně, kteří signál z přístroje analyzovali.

„Jsou to zvířata, která žijí takovým způsobem života, že s člověkem přijdou do kontaktu minimálně, ale díky tomu detektoru jsme jeho přítomnost zjistili,“ vypráví nadšeně ředitel národního parku České Švýcarsko Pavel Benda o nejnovějším objevu netopýra Saviova na územní Labských pískovců.

Ten se běžně vyskytuje v jižnějších částech Evropy, u nás byl dosud zaznamenán na jižní Moravě nebo v Praze. V Českém Švýcarsku odhalil tohoto malého savce speciální přístroj – takzvaný BAD detektor.

Bylo to přes stacionární detektor, který byl umístěný mezi posledním domem ve Hřensku a Suchou Kamenicí. Bylo to v takovém řídkém lese,“ vysvětluje Benda, „jinak bychom na toho netopýra hned tak nepřišli.“

S kolegy jedenkrát týdně vyráží na lov netopýrů do oblasti národního parku. Teď jim v tom nově pomáhá právě zařízení na záznam ultrazvuku.

V Českém Švýcarsku žije přes 20 druhů netopýrů

„Vypadá trochu jak poštovní schránka. Funguje tak, že se tam navolí frekvence, kterou to má zaznamenávat, a ten přístroj se automaticky zapne, když tam letí netopýr. Můžeme tedy říct, že je to ekvivalent zvukové fotopasti,“ vysvětluje mluvčí správy národního parku Richard Nagel.

České Švýcarsko i Labské pískovce jsou takovým netopýřím rájem, říká Pavel Benda: „Je to vlastně i migrační trasa. V Českém Švýcarsku máme zjištěno 22 druhů netopýrů a myslím si, že ještě nejsme u konce, máme podezření, že tu ještě nějaké druhy mohou být...“

V celé České republice se dohromady vyskytuje 27 druhů netopýrů. Ultrazvukový výstup z přístroje zpracoval, a tím pádem i nový výskyt velmi vzácného netopýra Saviova potvrdil, pracovníkům národního parku odborník na netopýry Tomáš Bartonička z Masarykovy univerzity v Brně.

autor: dap
Spustit audio