V Bílině hořel a vybuchoval policejní muniční sklad. Vše se naštěstí obešlo bez zraněných

16. září 2020 11:01

Celé úterní odpoledne hasiči likvidovali požár policejního skladu munice v Bílině-Chudeřicích na Teplicku. Svědkové popsali i výbuchy. Nikdo se nezranil. Průtah městem, silnice I/13, byl zavřený až do 18. hodiny. Událost vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Na místo kolem 13. hodiny vyjelo 10 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Policejní prezidium má v Chudeřicích sklad staré munice.

„Ten sklad sloužil pro uskladnění vyřazené munice. To může být, mimo jiné, například munice, kterou nám například předávají občané, pokud ji naleznou při procházce v lese. S ohledem na charakter té události došlo k evakuaci přilehlého okolí,“ řekl jeho mluvčí Ondřej Moravčík.

Policie uzavřela oblast v okruhu půl kilometru. Nebylo ale nutné evakuovat obyvatele z okraje Bíliny. V Chudeřicích jsou hlavně firmy – například sklárny.

„V našem odloučeném pracovišti pracovalo v té době 65 zaměstnanců. Ti byli evakuováni do bezpečné vzdálenosti od místa exploze. Na tomto pracovišti jsme byli nuceni přerušit výrobu,“ uvedl mluvčí AGC Automotive Martin Jonáš.

Celou událost začal vyšetřovat GIBS

Požár provázely výbuchy, jak popsal pan František, který bydlí na okraji Bíliny: „To nebyl výbuch, ani rána jak z děla, ale šílená pecka.“

O tom, že je v Chudeřicích sklad munice, se vedení města podle starostky Zuzany Schwarz Bařtipánové z hnutí ANO dovědělo až 15. září. Ondřej Moravčík z Policejního prezidia České republiky nechtěl slova starostky komentovat.

Vyšetřování události se ujala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení, a to pro podezření z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti,“ potvrdila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová s tím, že vyšetřovatelé musí počkat, až zbylá munice a místo požáru vychladne.

Spustit audio

Související