V Benešově nad Ploučnicí se 25. května koná veřejné projednávání takzvané Manušické spojky

25. květen 2023

V Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku se 25. května odpoledne koná veřejné projednávání takzvané Manušické spojky. Ta má v budoucnu propojit Děčín s Benešovem nad Ploučnicí a Manušicemi na Českolipsku. Silnice by měla pomoci s dopravou na hlavním tahu z Děčína na Liberec.

Veřejné projednávání v rámci posuzování vlivu stavby na životní prostředí Manušické spojky začíná v benešovském kině od 15:00. Podle dokumentace pro proces EIA, tedy posouzení stavby na životní prostředí, by se měla silnice začít stavět zhruba v roce 2030.

Spojka má pomoci odvést hustou dopravu z obydlených míst, kterými teď musí řidiči na hlavním tahu z Děčína do Liberce projet, jako jsou Ludvíkovice, Markvartice, ale i Česká Kamenice nebo Prácheň.

V minulosti už si mohli lidé i vedení dotčených obcí prohlédnout několik variant téhle silnice. Součástí aktuálního návrhu nové komunikace o délce zhruba 22 kilometrů by mělo být 30 mostů a tři mimoúrovňové křižovatky.

Podle kritiků je plán na Manušickou spojku plný kontroverzí

Krajský zastupitel Filip Ušáka ze STAN, který plány na výstavbu spojky dlouhodobě sleduje, s návrhem vedení Manušické spojky z několika důvodů nesouhlasí. „Jsem odpůrcem jakéhokoli vedení té trasy údolím Ploučnice – myslím si, že je ta stavba zbytečná a nedává žádnou logiku. Ta stavba se potýká s celou řadou kontroverzí – ať už jde o narušení zdrojů podzemní vody nebo EVL Dolní Ploučnice a tak dále,“ vysvětluje.

Manušická spojka by se podle návrhu Ředitelství silnic a dálnic měla začít v roce 2030 a její vybudování přijde na 3,5 miliardy korun.

Spustit audio

Související