V Bad Schandau odhalili pamětní desku Tomáše Garrigua Masaryka

6. listopad 2018 08:27

V saském Bad Schandau nedaleko českých hranic odhalili 2. listopadu pamětní desku připomínající prvního československého prezidenta.

„Máme velikou radost, že se vše v tomto jubilejním roce podařilo a bylo možné tuto pamětní desku sem nainstalovat. Je to pěkné, že naše město navštěvovala taková významná osobnost. V každém případě je to obohacující i v dnešní době,“ říká starosta Bad Schandau Thomas Kunack.

Spolu s ním pamětní desku na místním penzionu Gästehaus Am Kurpark odhalila generální konzulka České republiky v Drážďanech Markéta Meissnerová: „Je to zajímavost, že zde první československý prezident nějakou dobu strávil. Zajímavé je i to, že se v Lipsku seznámil se svou manželkou. Rád sem jezdil a měl k Sasku dobrý vztah.“

Na instalaci pamětní desky a výstavě fotografií se kromě generálního konzulátu, města Bad Schandau a Masarykovy společnosti podílelo také muzeum TGM v Rakovníku.

Jeho ředitelka Magdalena Elznicová Mikesková vysvětluje, jak je malé saské město s Masarykem a vznikem Československa spjaté: „Toto místo je symbolické hlavně tím, že tu pobýval v době vypuknutí první světové války. Tady vlastně začal ten první impulz zahraničního odboje.“

Výstava, na které je možné si prohlédnout i některé dříve nepublikované fotografie z Masarykova života, bude v místním infocentru k vidění do jara příštího roku.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související