V Ázerbájdžánu se vyplatí podnikat i po oslabení měny

7. březen 2015

Investice českých firem v Ázerbájdžánu přesáhly už 40 miliard korun a stále rostou. Oslabení domácí měny proti dolaru o více než 30 procent možná zastaví některé z obřích projektů, ale na celkové podnikání by nemělo mít zásadnější vliv.

„Některé projekty asi budou dočasně zastaveny, ty ambiciózní, to samozřejmě ano. Ale celkově by to neměl být problém,“ říká ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD.

Jediným překvapením je podle Mládka náhlost znehodnocení. „Měli ambici udělat to postupným způsobem, aby to nebyl takový šok. Pak se ukázalo, že to nezvládli. Protože samozřejmě i Ázerbájdžán má problémy s tím, že poklesla cena surové ropy.“

Přestože se možná některé velké projekty pozastaví. Výrazný dopad na investice by to mít nemělo. Příležitostí je v zemi stále hodně i podle odborníků.

“Zkušenosti našich firem potvrzují. Je to příznivé klima, příznivý prostor, kde se dá pracovat,“ říká výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států František Masopust.

Osobně Ázerbájdžán považuje za nejatraktivnější zemi v regionu. Patrné je to prý na všech sektorech ekonomiky. „Ta zem jde neuvěřitelně nahoru. Bez ohledu na to, že teď došlo na devalvaci měny,“ dodává Masopust.

Definice současného Baku - generál-hrdina SSSR, mešita a mrakodrap

Tuzemským firmám se v Ázerbájdžánu daří velmi dobře díky sportovním hrám, které se letos konají lv hlavním městě Baku.

Zakázku v hodnotě přes 800 milionů korun se podařilo vybojovat třeba společnosti Iveco. Výrobce autobusů z Vysokého Mýta dodá na sportovní událost celkem 150 autobusů.

Kromě oblasti dopravy je zájem také stavebnictví a strojírenství. Stavební společnost OHL ŽS loni získala v Ázerbájdžánu zakázku na modernizaci a výstavbu části dálnice v celkové délce 85 kilometrů. Firma M Steel Project bude rekonstruovat přes 600 km železniční tratě známé jako železniční hedvábná stezka.

autor: jbe
Spustit audio