V autoškolách se opět mohou konat závěrečné zkoušky. Na Chomutovsku se na ně čeká i několik dnů

13. duben 2021 12:39

Autoškoly mohou po více než měsíci vykonávat závěrečné zkoušky. Většina z nich se proto snaží vyhovět co nejrychleji těm, kteří na ně čekají už několik týdnů. Mnozí žáci ale absolvovali poslední jízdy už před měsícem, před závěrečnými zkouškami si proto doplácejí kondiční jízdy. Autoškoly, například na Chomutovsku, mají proto teď na pilno.

„My jsme vlastně začali dělat řidičák už někdy minulý rok v únoru. Pak byl půlroku koronavirus, to jsme nejezdili vůbec. Pak jsme zas před Vánoci jezdili ten náklaďák, a pak zas tři měsíce nic,“ popisuje Irena Kotnerová z Chomutova, která už déle než rok dělá řidičák na osobní a nákladní auto.

Za volantem neseděla víc než měsíc. „Měsíc jsme čekali, než to povolí – teď jdeme k závěrečným zkouškám. Na osobák, si myslím, to bude v pohodě. U toho náklaďáku to bude asi horší, ale dá se to,“ věří si Kotnerová.

Autoškoly teď dohánějí skluz v závěrečných zkouškách, čekají na ně desítky lidí v každé autoškole.

„Čeká nás hodně lidí – každý měsíc máme zhruba 60 až 100 lidí připravených ke zkoušce, a protože se už minulý měsíc nejezdilo, a předtím to bylo v omezeném množství, tak nám jich začalo přibývat,“ říká Čeněk Šebek z chomutovské autoškoly Omega.

Ve frontě čekají i adepti na opravné zkoušky

Kromě těch, kteří čekají na své první závěrečné zkoušky, musí autoškoly zvládnout i ty, kteří na ně jdou podruhé.

„Je tam ještě spousta čekatelů na opravné zkoušky – ti nám do toho také zasahují. Ti komisaři se ale snaží, to mohu říct, dát těch termínů maximum,“ říká Jan Šustr z autoškoly Šustr.

Někteří žáci autoškol proto mají zájem o kondiční jízdy před závěrečnými zkouškami.

„Nechali jsme jim jednu dvouhodinovou jízdu před těmi zkouškami, aby se svezli., Samozřejmě ti, kteří jsou uvědomělí, se sami ozvali s tím, že si připlatí nějaké kondiční jízdy,“ dodává Šustr.

Podle provozovatelů autoškol potrvá přetlak několik měsíců

Několikatýdenní přestávka v řízení vozu před závěrečnými zkouškami totiž může být podle něj velkou nevýhodou.

„Pro někoho je to dost, protože pro toho, kdo s tím malinko bojuje, je každá mezera mezi těmi jízdami problém,“ dodává Šustr.

Podle provozovatelů autoškol se chod závěrečných zkoušek po uplynulé pauze srovná během jednoho až dvou měsíců.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související