V Arnolticích začala oprava barokního kostela. Obec chce přispět také – vyhlásila sbírku na kostelní hodiny

8. říjen 2019

V Arnolticích na Děčínsku začali opravovat chátrající kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kdysi do něj chodili na bohoslužby lidé z pěti okolních obcí, kvůli špatnému stavu je ale už dlouho zavřený.

Barokní kostel v roce 1906 do základů vyhořel. O rok později byl obnoven v téměř původní podobě, ale s novým stropem.

„To byl takový módní výstřelek – ten strop je sádrový, zavěšený na takové betonové desce,“ popisuje administrátor farnosti Marcel Hrubý, který má obnovu barokní památky na starost.

Sám má zkušeností s obnovou kostelů plno – na Děčínsku už jich zachránil čtrnáct.

Na obnově kostela už začal společně s dobrovolníky pracovat, současně ale dokončuje opravu kostela ve Verneřicích. „A taky Mařenice a markvartickou faru. A začínáme jetřichovickou faru,“ dodává.

Na opravu arnoltického kostela se mu pro letošní rok podařilo získat od ministerstva kultury dotaci ve výši 700 tisíc korun. „To není kostel jedné obce, ale pěti – Arnoltic, Labské Stráně, Janova, Bynovce a Kámenu,“ vypočítává Hrubý a dodává: „Proto by bylo šlechetné, kdyby každá obec alespoň symbolickou částkou přispěla.“

Arnoltice už vyhlásily sbírku na kostelní hodiny. „Potřebujeme 400 tisíc a nemáme ani čtvrtinu,“ konstatuje zklamaně Alena Andělová o arnoltického obecního úřadu.

Podle Hrubého by mohla být oprava kostela hotová za pět let. Poté by se v něm mohly opět sloužit bohoslužby, které se teď slouží v budově přilehlé fary.

Spustit audio

Související