Už jste začali péct vánoční cukroví? Zkuste perníčky podle Ivy Hüttnerové

Asi bych si neodpustila, kdybych vám o adventu v našem Domácím štěstí nepředala pár receptů na tradiční vánoční cukroví. Recept na vánoční perníčky je velmi jednoduchý, tak si zapisujte.

Ingredience
  • 140 g cukru
  • 2 celá vejce
  • 100 g změklého másla
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 400 g hladké mouky se lžičkou jedlé sody

Postup

Nejdříve smíchejte cukr s vejci a máslem, přidejte med a koření a na závěr mouku se sodou.

Ze surovin vypracujte hladké těsto a nechejte alespoň hodinu odpočívat v lednici.

Potom těsto vyválejte na silnější plát a můžete vykrajovat.

Pečte v dobře vyhřáté troubě na 180 °C do zlatova, což bude trvat 8 až 10 minut.

Perníčky můžete zdobit bílkovou polevou nebo čokoládou. Dají se jíst hned a chutnají výborně.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.