Ustupující povodeň v Ústeckém kraji před deseti lety za sebou zanechala spoušť

17. srpen 2012

17. srpna 2002 začala voda na mnoha místech v Ústeckém kraji pomalu opadávat. Lidé se ale stále nemohli hned vrátit do svých domů, nejdřív tam musel jít statik. V Děčíně chtěli někteří lidé zneužít humanitární pomoc a na Litoměřicku byl problém s pitnou vodou.

Do Hřenska ale přišla povodňová vlna právě v noci na 17. srpna. Všichni obyvatelé byli už dříve evakuováni, z vody ale často vykukovaly jen střechy domů.

Rychlejšímu opadávání vody na soutoku Ohře a Labe během dne pomohlo to, že vodohospodáři zastavili odtok z Nechranické přehrady. Byl ale velký problém s nedostatkem pitné vody, informoval Miroslav Zimmer: „Jeden ze dvou zdrojů – úpravnu vody v Píšťanech, totiž zatopila povodeň a druhý zdroj svou kapacitou nestačí. Navíc povodeň také způsobila havárii...“

Lidé si tak například v Lovosicích museli chodit pro pitnou i užitkovou vodu do cisteren. A na Litoměřicko směřovaly i dodávky balené vody. Jednotlivé obce a města začaly dávat dohromady své požadavky také na uklízecí prostředky, potraviny a oblečení jak pro obyvatele, tak pro dobrovolníky a záchranáře, kteří přijeli pomáhat.

V Děčíně se ale našli takoví, kteří chtěli pomoci zneužít. Také v Ústí nad Labem se objevily první pokusy o rabování. Policejní a vojenské hlídky nemohly být všude, a tak hlídkovali i samotní obyvatelé Střekova.

Do vyplavených domů se ale jejich obyvatelé nemohli hned vrátit - ani když už v nich voda nebyla. Museli počkat na statika, který rozhodl, jestli je dům bezpečný. Po povodních v roce 2002 muselo být v Ústeckém kraji zdemolováno přes osmdesát domů. Celkové škody převýšily jedenáct a čtvrt miliardy korun. Dva lidé při povodních zemřeli.

autor: hau
Spustit audio