Ústí nad Labem zatím nekoupí vaňovské přístaviště – radní chtějí jednat o nižší ceně

21. červen 2018

Ústí nad Labem zatím pozemky ve vaňovském přístavišti nekoupí. Zastupitelé pověřili radní jednat s majitelem o nižší ceně. Vlastník, Kongresové centrum ILF, tam chce postavit překladiště a místní mají obavy ze zvýšení nákladní dopravy a hluku.

Současný vlastník chce za pozemek 86,5 milionů korun. Radní ale mají od zastupitelstva mandát jednat do částky 39 milionů – to je cena, kterou určil znalecký posudek zadaný městem.

Dále musí do konce července dát podnět ministerstvu dopravy, aby přezkoumalo pět let staré stavební povolení na překladiště zemědělských komodit, vydané Drážním úřadem.

Radní mají také co nejdříve vyhlásit v tomto území stavební uzávěru a prosadit do chystaného nového územního plánu změnu využití – nově by měl tento prostor sloužit pro rekreační a sportovní účely.

Opoziční zastupitel zpochybnil platnost stavební povolení

Stavební povolení zpochybnil Martin Hausenblas z PRO! Ústí na základě právního rozboru, který si nechal udělat. I on už dal podnět k přezkumu na ministerstvo.

Povolení totiž bylo od doby vydání už 2x prodlouženo, a to se dle něj stát nemělo ­ změnily se totiž podmínky v současném územním plánu. Před povolením stavby přitom musí být územní studie, která, stejně jako územní rozhodnutí, neexistuje.

Drážní úřad o tom také podle zastupitele neměl rozhodovat – v jeho pravomoci je podle Hausenblase území do tří metrů od kolejového svršku ­ je tam totiž vlečka. Logistické překladiště je přitom rozsáhlejší.

 

Kongresové centrum chce za pozemky o zhruba o 50 milionů víc, než je posudek města. Znalci pro firmu odhadli pozemky a hodnotu investice na 110 milionů korun. Poté dal předseda představenstva Lukáš Pelech městu konečnou nabídku s tím, že platí jen do konce měsíce.

Podle opozice se snaží firma město vydírat

Firma chce překladiště začít stavět v září. Podle Pelecha už jsou před podpisem smlouvy o pronájmu s firmami BD Schenker, Metrans a Maersk.

To zpochybnil Martin Hausenblas – doložil to dopisem jednatele Schenkeru Vladimíra Handla, který v něm píše, že to není pravda, a že o pronájmu prostor firma v chystaném překladišti ani neuvažuje.

Hausenblas to označil za pravděpodobný podvod na městu ze strany majitele pozemků i v podstatě vydírání města – kritizoval radní, že si informace o plánech majitele neověřili.

Radní byli těmito informacemi překvapeni – primátorka Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů ale i o těchto pochybách pochybuje. Radní se i poté snažili, aby zastupitelstvo odsouhlasilo původní návrh na odkup za 86,5 milionu korun.

Pro zmíněné zaúkolování radních nakonec bylo 20 zastupitelů – zdrželi se čtyři přítomní radní.

Spustit audio

Související