Ústí nad Labem vypovědělo smlouvu nájemci krematoria. Převezmou ho Městské služby

31. říjen 2019 14:37

31. října končí pronájem krematoria v Ústí nad Labem. Podle vedení města nájemce nesplnil podmínky smlouvy – nepořídil v daném termínu novou kremační linku. Naopak nájemce Jiří Šauer tvrdí, že mu k tomu město neudělalo vhodné podmínky. Provoz krematoria 4. listopadu převezmou Městské služby.

Do neděle 3. listopadu bude krematorium fungovat beze změn – majitel firmy „Krematorium Ústí nad Labem“ Jiří Šauer Českému rozhlasu řekl, že má na 1. listopadu sjednaných 6 pohřbů a i o víkendu budou pokračovat nasmlouvaná zpopelňování. Zároveň se snaží přeložit už sjednané kremace, třeba i od jiných pohřebních služeb, do jiných zařízení.

V pondělí 4. listopadu pak pracovníci Městských služeb a magistrátu krematorium převezmou. Podle ředitele Městských služeb Martina Maty bude nutné zjistit, co v jakém stavu je a jaké revize je potřeba zařídit.

Město ani Městské služby navíc nemají takzvanou pověřenou osobu k provozu krematoria – tedy odborného garanta. Mata chce ale krematorium co nejdřív otevřít veřejnosti – aspoň pro obřady.

Ceny obřadů nebo kremací se ale podle náměstka primátora Pavla Tošovského z ODS zvyšovat nebudou – a to ani v případě, že budou v jiných městech.

Spustit audio

Související