Ústí nad Labem: Vedení města s podporou komunistů omezilo lidem vstup na jednání zastupitelstva

18. prosinec 2018

Jednání zastupitelstva města Ústí nad Labem má nová pravidla. Prosadila je koalice spolu s hlasy komunistů.

Nový jednací řád omezuje počet vystoupení veřejnosti i zastupitelů a přístup veřejnosti na jednání. Pondělní jednání zastupitelstva už probíhalo podle nového řádu.

Podle nových pravidel může být veřejnost pouze na balkoně, kde je kapacita 65 míst. Do sálu, kam dosud lidé také mohli, teď mohou jen zastupitelé, vedoucí odborů magistrátu, šéfové příspěvkových organizací, pozvaní hosté a novináři.

Hosty bude podle primátora Petra Nedvědického z ANO zvát vedení města, nechce ale bránit přístupu hostů ani na návrh opozice.

Novinkou je také počet vystoupení: zastupitel předkládající nějaké téma může v úvodu mluvit 5 minut, pak mají zastupitelé možnost se maximálně 2x vyjádřit – čas na vyjádření přitom nesmí překročit 3 minuty.

3 minuty jsou také na připomínky nebo dotaz z řad veřejnosti, ale pouze jednou k danému bodu.

Ústecká koalice a komunisté omezili lidem vstup na jednání zastupitelstva

Zastupitelé hnutí PRO! Ústí, Vaše Ústí a SPD to považují za velká omezení, zejména u složitějších témat.

V případě velkého zájmu veřejnosti můžou jednání lidé sledovat na obrazovkách v předsálí, a když se budou chtít vyjádřit, musejí jít k mikrofonu na balkon – tak to bylo i při ustavujícím jednání zastupitelstva.

Dva příspěvky v diskuzi zastupitelům nestačí – to ukázalo už například projednávání skoro 50tisícové odměny neuvolněnému náměstku primátora Michalu Ševcovicovi z PRO Zdraví a Sport, který je zároveň ředitelem školy anebo při projednávání rozpočtu na příští rok.

Vystupující překračovali stanovenou dobu, ne vždy se to podařilo panu primátorovi „ukočírovat“ Nestačil ani počet dvou vystoupení – když chtěl některý zastupitel vystoupit potřetí, muselo to zastupitelstvo odhlasovat.

Na druhou stranu odpověď někoho z vedení města na dotaz primátor Nedvědický mezi počet vystoupení nepočítal, takže vlastně radní mohli mluvit, kolikrát chtěli.

Opozice chce nechat nový jednací řád posoudit ministerstvem vnitra

Primátor Petr Nedvědický nevyloučil změnu v jednacím řádu po vyhodnocení průběhu celého pondělního jednání – spíš ale zvažuje prodloužení času pro vystoupení zastupitele než navýšení jejich počtu.

Při tvorbě nového jednacího řádu se vedení města inspirovalo stejným předpisem zastupitelstva Ústeckého kraje.

Na druhou stranu například Karel Karika z PRO! Ústí chce nechat nová pravidla posoudit ministerstvo vnitra – za závažné považuje omezení počtu vyjádření jak zastupitelů, tak veřejnosti.

autor: hau
Spustit audio

Související