Ústí nad Labem se dohaduje se střekovskou radnicí kvůli dalšímu využití budovy bývalých jeslí

7. září 2017

Bývalé a nepoužívané jesle v Kamenné ulici na Střekově v Ústí nad Labem by mohly opět sloužit veřejnosti. Obvod je chce opravit. Měla by tam být pobočka knihovny, kavárna, ordinace lékařů a v patře například komunitní škola nebo fitness centrum. Naopak město s touto budovou předběžně počítalo pro rozšíření míst ve školkách. Přesto má střekovská radnice v plánu budovu nejdřív zateplit.

Jesle mají staré zateplení z 90. let, vysvětlila střekovská starostka Eva Outlá z PRO! Ústí: „Je zcela evidentní, že to zateplení potřebuje nahradit. Rozhodně se musí zateplit střecha a vyměnit okna, abychom snížili energetickou náročnost budovy.“

Předběžný odhad nákladů je 9 milionů korun bez DPH. Radnice chce proto požádat o dotaci z ministerstva životního prostředí, která by mohla pokrýt až polovinu částky. Žádost musí podat do 29. září. Střekov proto požádal vedení města o plnou moc, která by mu to umožnila. Zatím ji nedostal.

Proč, to zdůvodnila primátorka Věra Nechybová za Ústecké fórum občanů: „Střekovská radnice neměla finální podobu projektové dokumentace, nemá ve svém rozpočtu schválenou tuto investiční akci, nemá schváleno předfinancování projektu. Pokud ale budou mít všechno v pořádku, my obvodu plnou moc dáme – v žádném případě nechceme házet obvodům klacky pod nohy.“

Budovu je podle střekovské starostky Evy Outlé (PRO! Ústí) nejdříve nutné zateplit a vyměnit okna

Střekov proto musí radním potřebné dokumenty doložit na jednání příští středu (13. 9.). Starostka Outlá vnímá tuto podmínku a neudělení plné moci jako obstrukci. Podle ní úřad vše stihne do termínu podání žádosti.

„Projekt se dokončuje, my už máme dnes i zoologický průzkum, protože ten je nezbytný, když zateplujete, kvůli výskytu rorýsů. Bude se zpracovávat energetický posudek, připravují se podklady pro žádost. Já si myslím, že udělením plné moci obvod samozřejmě přebírá plnou zodpovědnost. Na tuto akci máme zatím vyčleněné 3 miliony korun, ale máme samozřejmě další disponibilní zdroje,“ řekla střekovská starostka Eva Outlá.

Následné vnitřní úpravy a opravy bývalých jeslí se budou odvíjet i od využití pro veřejnost. Definitivně rozhodnuto ještě není.

Město ale s touto budovou podle náměstka primátorky Jiřího Madara z UFO počítalo pro rozšíření míst ve školkách.

„Podle demografického vývoje to vypadá, že do roku 2020 to bude 1000 dětí navíc. A my tady dáváme jeden objekt, který byl školka, sousedí přes zahradu se školkou, na nějaké jiné využití? Mě osobně to velice mrzí, protože až budou na Střekově za 2 roky chybět místa, tak jsem zvědavý, jak to budeme pro ty střekovské občany řešit,“ vysvětlil svůj postoj Madar.

Podle Evy Outlé jsou na Střekově dvě jiné městské budovy v lepším stavu než bývalé jesle v Kamenné ulici, které by mohly sloužit jako školka.

autor: hau
Spustit audio