Ústí nad Labem převezme od majitelů 9 zdevastovaných garáží v Předlicích a zbourá je

17. září 2019

Ústí nad Labem si od majitelů převezme 9 zdevastovaných garáží v Předlicích i s pozemky a zbourá je. Přijetí daru schválili zastupitelé. Podle radnice je to jedna z možností, jak město zbavit nevzhledných zákoutí.

Na město se nedávno obrátila jedna z majitelek garáží ve Sklářské ulici s tím, že ji městu daruje – nemůže ji totiž používat.

Potíže podle ní začaly v roce 2005, kdy se do této oblasti začali stěhovat lidé odjinud – její garáž byla několikrát vykradená, vrata jí někdo rozřezal autogenem, teď je garáž polorozbořená a plná odpadků – za nepoužitelnou garáž a pozemek přitom městu platí daň z nemovitosti.

Čtěte také

Odbor dopravy a majetku oslovil majitele dalších 14 garáží v této oblasti a 8 z nich souhlasilo, že je daruje městu. To je zbourá a pozemky vyčistí – na demolici chce podle náměstka primátora Pavla Tošovského z ODS město požádat o dotaci.

Budoucnost ostatních garáží v této lokalitě shrnul vedoucí odboru dopravy a majetku ústeckého magistrátu Dalibor Dařílek.

„Pokud to nabydeme jako vlastník, tak vůči těm ostatním budeme postupovat tak, že budeme žádat přes stavební úřad, aby ti majitelé řešili to, co vyplývá z jejich povinnosti. Na druhou stranu jim stále ještě zůstává povinnost platit daň z nemovitosti, takže doufám, že i to je přiměje, aby postupovali stejně, jako těch 9,“ uvedl.

Je to vůbec poprvé, kdy město takto postupuje. Zastupitelka Yveta Tomková z hnutí Vaše Ústí upozornila, že toto může být návod i pro další lidi a varovala, aby město nebylo zavaleno žádostmi o přijetí daru zničených domů.

Primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO řekl, že se budou jednotlivé žádosti posuzovat případ od případu.

S demolicí garážového dvora v Marxově ulici počítal i plán útraty 8 milionů korun na zlepšení čtvrti Předlice. Ten ale zastupitelé neschválili. Náměstek Tošovský tento bod po připomínkách zastupitelů z jednání stáhl – přehodnotí záměry zřejmě spíš směrem k investicích do infrastruktury a doplní i odhadované náklady jednotlivých nápadů.

Spustit audio

Související