Ústí nad Labem opraví bývalou ubytovnu v Čelakovského ulici. Byty v nich budou mít i zdravotníci

21. září 2021 14:04

V Ústí nad Labem by mohly vzniknout první byty pro zdravotníky z tamní nemocnice. Město totiž získalo dotaci na úpravy bývalé ubytovny v Čelakovského ulici. Polovina z 32 bytů bude určená například pro zdravotní sestry. Hejtmanství chce podobným způsobem řešit bydlení pro zdravotníky i v dalších městech v Ústeckém kraji.

Mělo by tam být 32 bytů. Polovina by měla sloužit seniorům, druhá poloviny by byla pro Krajskou zdravotní, která nás požádala o byty pro zdravotnický personál. Například tam mohou být zdravotní sestry z Ukrajiny,“ vysvětlil plány města náměstek ústeckého primátora Pavel Tošovský z ODS.

Město už vybralo firmu, která rekonstrukci provede. Na úpravy bývalé ubytovny získalo Ústí nad Labem zhruba 16milionovou dotaci. Opravy vyjdou celkově na téměř 27 milionů korun bez daně.

Další byty pro zdravotníky by mohly být v budoucnu i v budově bývalého rektorátu v ulici Hoření. „Tam by se minimálně v jednom, nebo i ve dvou patrech mohly udělat také byty. Ty by mohly být i větší – například i pro lékaře s rodinami,“ doplnil náměstek ústeckého primátora Pavel Tošovský.

Bydlení pro zdravotníky by mělo být u všech nemocnic Krajské zdravotní

Ústecký kraj chce postupně jednat se všemi městy, ve kterých jsou nemocnice Krajské zdravotní.

Podle hejtmana Jana Schillera hnutí ANO by mohla nabídka bydlení přilákat do regionu další zdravotníky. „Je to velký problém. Zásadní otázkou není už ani výše platů lékařů nebo sester, ale to, kde budou bydlet. Proto budeme s městy jednat, abychom získali buď pozemky, prostory nebo byty, abychom měli co nabízet,“ vysvětlil Schiller.

Podobný názor má i mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová: „Také vedení Krajské zdravotní chce motivovat zájemce o práci v našich nemocnicích i možností součinnosti při zajišťování bydlení.“

Podle hejtmana Jana Schillera by bylo ideální sehnat v každém městě pro zdravotníky 20 až 30 volných bytů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související