Ústí nad Labem nedá od roku 2020 dotace sociálním službám mimo město. Například v Chabařovicích

23. červenec 2019

Radní Ústí nad Labem změnili pravidla pro dotace sociálním službám. Město mimo jiné přestane podporovat organizace, které tyto služby poskytují mimo jeho území.

O peníze tak přijde například domov pro seniory v nedalekých Chabařovicích. Radní si od změny slibují, že budou mít více peněz na služby přímo ve městě. Pro dosavadní poskytovatele je ale ztráta městského příspěvku problém.

Změny náměstek primátora Tomáš Vlach z hnutí ANO projednal i s těmi, kterých se týkají. Byl například v domově pro seniory v nedalekých Chabařovicích, ročně dostával od Ústí dotaci zhruba 180 tisíc korun.

„Proběhlo jednání s chabařovickým starostou i ředitelem domova, protože ten domov je ve správě charity. Samozřejmě doufám, že i Chabařovice si uvědomí potřebnost financovat tento typ služby. Tyto služby mimo území by měly řešit primárně ty obce, na jejichž katastru se nachází.“

V chabařovickém domově je přitom podle ředitele ústecké charity Rostislava Domoráka většina lidí z Ústí nad Labem. Ústecké dotace jsou určené na provoz.

Ředitel Domorák se tak snaží výpadek nahradit jinými způsoby: „Objíždím starosty obcí, jejichž občané jsou v domově umístěni – chci to rozpočítat, kolik tam má kdo obyvatel a uvidíme, jak se nám to sejde na konci roku. Už mám za sebou jednání s radou města Chabařovice, která se přiklonila k tomu, že nějakou finanční částkou budou přispívat.“

Terapeutická komunita pro drogově závislé v Mukařově přijde o 280 tisíc korun. Její vedoucí Josef Radimecký upozornil na další problém, který souvisí s dotačním financováním sociálních služeb: „Pro nás je to nepředvídaný a nepříjemný zásah, protože na tu částku jsou zas vázány peníze úřadu vlády. Takže nepřicházíme tímto krokem o 300 tisíc korun, ale o celý milion.“

V tomto případě náměstek Vlach jedná o možnosti navýšení příspěvku od Ústeckého kraje. O dotaci přijde i litoměřický hospic – dostával 15 tisíc korun, což byla podle Tomáše Vlacha spíš symbolická podpora.

Spustit audio

Související