Ústí nad Labem nebude jednat o prodeji svého menšinového podílu v Tepelném hospodářství

2. březen 2018 15:05

Zastupitelé Ústí nad Labem už podruhé nepřijali žádné usnesení k prodeji svého menšinového podílu v Tepelném hospodářství a k vypracování znaleckého posudku.

Společnost ČEZ Teplárenská chce koupit od města 44,17 % společné firmy. V nabídce z června 2016 argumentuje předseda představenstva Petr Hodek tím, že od Tepelného hospodaření města Ústí nad Labem (THMÚ) odcházejí zákazníci a budují si vlastní zdroje tepla.

ČEZ Teplárenská proto připravuje více než miliardovou investici do modernizace teplárny v Trmicích, odkud THMÚ bere energii – chce tedy ústeckou firmu stabilizovat a zabránit dalším odchodům.

Miloslav Řehák z ČEZ Teplárenská a z dozorčí rady THMÚ řekl, že v poslední době se odpojila například společnost CPI Byty. Došlo tak podle něj k úbytku odběru zhruba 30 tisíc Gigajoulů.

Čtěte takéPanelový dům na Severní Terase se chce odpojit od centrálního rozvodu tepla. Ušetří prý statisíce

Jednatel THMÚ Ivan Holka v mailu doplnil, že od roku 2014 jde „jen o několik zákazníků“ – fakticky se ale jedná o desítky až stovky bytů v rámci např. společenství vlastníků jednotek.

Za podíl města nabídla ČEZ Teplárenská 70 - 90 milionů korun. Podle zastupitele Martina Hausenblase z PRO! Ústí by ale cena podílu mohla být vyšší – i přes sto milionů.

Ti, kteří podíl v THMÚ prodávat nechtějí, argumentují budoucí vyšší cenou za teplo

Mezi ty, kteří podíl města nechtějí prodávat a ani o něm jednat, patří například KSČM, Vaše Ústí, nebo ČSSD. Infrastrukturu, tedy trubky a kolektory považují za strategický majetek města. Zazněly i obavy z navyšování cen.

Lidé v Ústí nad Labem v současnosti platí za teplo z THMÚ 556 Kč za Gigajoule. ČEZ Teplárenská v písemné žádosti o projednání přislíbila, a její zástupce Miloslav Řehák to potvrdil, že je firma schopná garantovat snížení ceny o 8 až10 % – podobně jako v jiných městech, kde takto firmy převzala.

Primátorka Věra Nechybová z UFO řekla, že vzhledem k menšinovému podílu má město malý vliv na cenu, a že se v posledních letech daří udržet cenu tepla jen na úkor nutných investic. Zařízení pro rozvod tepla ve městě tedy zastarávají, protože THMÚ drží ceny nízko.

Jednatel Ivan Holka za nejvýznamnější nutnou investici označil obnovu rozvodů na dolním Střekově, kde bývají povodně – odhaduje ji na několik desítek milionů. Obnova rozvodů probíhá na etapy od roku 2017. Hotová by měla být do roku 2022.

Nerozhodnutí zastupitelů znamená, že vedení města neudělá první krok k dalšímu vyjednávání – tedy že nenechá zpracovat znalecký posudek. Pokud někdy zastupitelé názor změní, tak po posudku by vedení města mohlo s ČEZ Teplárenská jednat o ceně podílu, i o dalších podmínkách případného prodeje, o kterém by nakonec opět rozhodovali zastupitelé.

autor: hau
Spustit audio

Související