Ústí nad Labem navýší dotace na sport, kulturu a volnočasové aktivity – nově podpoří i celoroční sportování dospělých

12. leden 2022 11:10

Město Ústí nad Labem letos navýší dotace na kulturu, sport a volnočasové aktivity o zhruba 3,5 milionu korun. Poprvé například budou moci takzvané šeky na celoroční sportování dostat i dospělí.

Sportovní dotace pro letošní roku budou o 1,75 milionu korun vyšší. Navíc chce rada Ústí nad Labem navýšit hodnotu šeků, které město proplácí klubům nebo kroužkům, kam děti chodí na 16 milionů korun – to je o 4,7 milionů korun víc než loni. Stejný princip šeků budou tedy moct nově využít i dospělí – na to je připravený milion korun.

Oproti loňsku ale nebude možné žádat o dotace na pravidelné sportovní akce a mimořádné peníze na pomoc s úhradou nájmů a energií. V různých kategoriích budou moci kluby a pořadatelé podávat své žádosti postupně od 17. ledna – celkově by město sportování obyvatel chtělo letos podpořit částkou 53,345 milionů korun.

Na kulturu ve městě půjde téměř 5,5 milionu korun

Radní navýšili také program podpory kultury. Město by mělo rozdělit 5,4 milionu korun – jde tedy o navýšení o víc než 1,25 milionu korun.

Peníze vedení města přidalo do všech kategorií – významným institucím na celoroční činnost, na akce, reprezentaci města na akcích krajského, republikového a mezinárodního charakteru i na akce mimořádného významu.

Novinkou v dotačních podmínkách je podle náměstka primátora Tomáše Vlacha z hnutí ANO to, že pořadatelé velkých kulturních akcí si k žádosti o dotaci musí zajistit i parkování pro návštěvníky a k tomu potřebná povolení. To proto, aby auta nestála v zákazech, na trávě nebo nezabírala prostor rezidentům.

Žádosti o dotace na kulturu je možné podávat do 21. ledna.

Větší podporu města mají i volnočasové aktivity

Větší podporu by měly mít také spolky nebo obyvatelé, kteří pořádají své vlastní akce. Peníze na volnočasové aktivity radní navýšili o 275 tisíc korun – na celkem 1,25 milionu korun. Navýšení se týká hlavně pravidelných kulturních akcí kalendáře a akcí zdravotně postižených osob.

Mírně se zvýšil také limit pro podporu celoroční činnosti dětí a mládeže – na tu je možné dávat žádosti o dotace do konce ledna, v dalších kategoriích pak později.

Spustit audio

Související