Ústí nad Labem má nejmodernější výstražný systém. Nepokrývá hustě ale všechny části města

28. červen 2022 09:19

O mimořádné události se obyvatelé Ústí nad Labem můžou dovědět několika způsoby. Od letošního roku i prostřednictvím nejmodernějšího systému, který kombinuje sirénu a hlásiče. Pokrytí ale není všude stejné.

Například v okrajových částech nebo ve vyvýšených částech města, jako je třeba Severní Terasa, jsou pouze elektronické sirény.

„Okrajové části jsou pokryty rotačními a elektronickými sirénami. Když zahoukají, tak tam mají přednastavenou hlasovou informaci – například o tom, že proběhla zkouška sirén nebo že je nebezpečí zátopové vlny, těch možností je tam osm. Pak jsou rozhlasy, které mají funkci sirény, mají tam přednastavenou informaci, ale zároveň má starosta možnost hlasově do toho vstoupit,“ popsala Iva Karafiátová z Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

Tento modernější systém stál město Ústí nad Labem 30 milionů korun. Kromě reproduktorů je rozšířený také o hlásiče.

„V těch obytných částech, jako je třeba Brná, není těch hlásičů takové množství, protože to predikované nebezpečí tam není tak významné. Jsou tam ale třeba hlásiče, které sledují hladinu těch drobných toků, a které nám dávají automaticky informaci v případě nebezpečí jejich vylití z koryta,“ vysvětlil primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Do výstražného systému města je zapojena i Spolchemie

Do tohoto systému je pro případ chemické havárie napojená i Spolchemie – firma dělá podle mluvčího Jana Charváta i další opatření.

„Po obvodu naší firmy je osm zmodernizovaných LED výstražníků, které v případě jakékoli mimořádné události mohou buď selektivně, nebo po celém obvodu zastavit dopravu. K těm dalším opatřením patří například snižování množství nebezpečných látek, s nimiž v areálu nakládáme, různé vodní clony, čidla nebo kamerové systémy,“ shrnul Charvát.

Lidé se také mohou zaregistrovat do městského krizového SMS systému, odkud v případě nebezpečí dostanou zprávu co se děje a jak se mají chovat.

Spustit audio

Související