Ústí nad Labem je v rozpočtovém provizoriu. Podle opozice by to mohlo ohrozit některé projekty

10. leden 2022 08:53

Ústí nad Labem je v rozpočtovém provizoriu. Peníze jdou jen na nejnutnější náklady a investice, které začaly loni. Aktuálně se tedy nic nového nepřipravuje. Na prosincovém jednání zastupitelstva se hnutí PRO! Ústí neúspěšně snažilo získat peníze na projekty muzea a Fakultní základní školy. Podle vedení města prodleva neohrozí možnost získat dotace.

Jde o záměr půdní vestavby s odbornými učebnami ve Fakultní základní škole. Přiblížila její ředitelka a zastupitelka PRO! Ústí Lenka Holasová.

„Naše budova má v dezolátním stavu střechu. Výměna té střešní krytiny by stála řádově, troufám si říci, desítky milionů korun. Ta půdní vestavba by se zapojila do programu ITI, kde by bylo 90 procent nákladů na výměnu střešní kratiny hrazeno z projektu,“ vysvětlil Holasová.

Dalším plánem je přestavba bývalé trafostanice na Klíši na otevřený muzejní depozitář. Zastupitel PRO! Ústí a vedoucí historického oddělení muzea Martin Krsek vysvětloval, proč by město mělo i v provizoriu uvolnit peníze na oba projekty.

„Aby mohli co nejrychleji začít připravovat ty projektové dokumentace, případně i vypsat výběrové řízení na dodavatele té dokumentace. Pokud nezafinancujeme tyto projektové dokumentace, tak tím snižujeme pravděpodobnost úspěchu těch žadatelů, protože se samozřejmě hodnotí také míra rozpracovanosti těch projektů,“ vysvětlil Krsek.

Vedení města veří, že je na přípravu projektových dokumentací času dost

Bez peněz od města nemůže muzeum ani škola začít na projektech pracovat. Lenka Holasová měla také obavy ze ztráty času: „My máme zatím studii, ale projektová dokumentace trvá řádově několik měsíců.“

Na přípravu projektových dokumentací k žádostem o dotace ale bude podle náměstka primátora Pavla Tošovského z ODS času dost: „Výzvy na nové programové období se budou otevírat nejdříve v polovině roku, takže v březnu žádné výzvy ještě určitě nebudou.“

S oběma záměry počítá i primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO: „Ano, počítáme to. Ty peníze by neměly být pro tyto projekty ztraceny, ale víme, že nejsou dostatečně zasmluvněny, není výběrové řízení, není zhotovitel – čili určitě se nebudou v tom prvním čtvrtletí dělat. Ty peníze padnou pochopitelně do rozhodování o celkovém rozpočtu.“

Návrh rozpočtu teprve vzniká – primátor chce projednat požadavky politických klubů i obvodů. Zastupitelé by o rozpočtu mohli jednat nejdříve v únoru, nejpozději pak v březnu.

Spustit audio

Související