Ústí nad Labem chce letos investovat přes 400 milionů korun. Rozpočet už schválili zastupitelé

2. březen 2021 11:40

Zastupitelé města Ústí nad Labem schválili více než dvoumiliardový rozpočet se schodkem 324 milionů korun. K jeho pokrytí město použije úspory z minulých let.

Investice město naplánovalo za 414 milionů korun. Největší část peněz půjde na opravy komunikací – v plánu je třeba rekonstrukce Mezní ulice.

Zastupitelé schválili odkup bývalé trafostanice od Spolchemie jako depozitář pro muzeum. Bývalá školka Kamenná na Střekově se změní v komunitní centrum a zelenou dostala i rekonstrukce budovy pro služebnu policie v Krásném Březně.

Odbor dopravy a majetku má peníze na projekty náročných oprav komunikací.

Některé vyjmenovala náměstkyně primátora Eva Outlá z PRO! Ústí: „Zjednosměrnění Pařížské ulice, dále tam přibyla projektová dokumentace pro rekonstrukci ulice Buzulucká. V té částce je také třeba projektová dokumentace na ulici Žukovova nebo Šrámkova a Brandtova.“

Naopak zoologická zahrada nemá v rozpočtu peníze na konkrétní investice. Místo toho poslali zastupitelé do fondu na její záchranu 20 milionů korun, které podle náměstkyně Outlé vzhledem k výběrovému řízení na nového ředitele zřejmě nestihne utratit.

„20 milionů korun na to, aby se rozjely požadované investice, je nereálné vyčerpat. Myslím si, že těch finančních prostředků pro letošní rok, vzhledem k těm personálním změnám, je dost,“ vysvětlila Outlá.

Proti rozpočtu byli zástupci Ústeckého fóra občanů

Pro rozpočet hlasovalo 27 zastupitelů – zdrželi se tři za SPD a dva komunisté. Naopak Pavel Vodseďálek z KSČM ruku zvedl: „Náměstkyně primátora slíbila, že tam dá do finanční rezervy v dlouhodobém výhledu 60 milionů z opravy škol do rezervy, protože na to nejsou schváleny projekty a bohužel tak neinformovala, proto se ti mí dva kolegové zdrželi hlasování a já, jako předseda finančního výboru, jsem na finančním výboru hlasoval pro přijetí rozpočtu. Tak by asi bylo trochu postavené na hlavu, kdybych teď hlasoval jinak,“ vysvětlil.

Ústecké fórum občanů bylo proti rozpočtu – podle Věry Nechybové by mělo město spíš šetřit než zapojit loňský přebytek do investic. Vzhledem k nejisté ekonomické situaci nesouhlasí ani se stomilionovým úvěrem na investice a rozsáhlé opravy v dalších dvou letech.

Zastupitelé UFO při projednávání rozpočtu nebyli – z jednání odešli, protože nepovažovali opatření proti šíření koronaviru za dostatečná.

Spustit audio

Související