Úštěk se zbavuje dluhů po předchozím vedení města. Dokončuje i rekonstrukci základní školy

2. únor 2023 15:01

Městu Úštěk na Litoměřicku se daří řešit finanční problémy, které mělo zdědit po předchozím vedení. Jen 30 milionů dlužilo město věřitelům a firmám, které provádějí rekonstrukce obecních budov. Některé práce proto radnice zrušila nebo pozastavila. Na čas nepracovali ani dělníci na rekonstrukci školní budovy. Aby společnost smluvené opravy dokončila, muselo si město vzít mnohamilionový úvěr. Děti by se do školy mohly vrátit koncem února.

„Okna netěsnila, elektrické rozvody byly špatně, byly tam velké problém y s kanalizací a hodně nás trápilo i vytápění celé budovy,“ popisuje ředitelka Renata Opočenská, jak vypadala základní škola Aloise Klara ještě před samotnou rekonstrukcí.

Ta začala v červenci – od té doby se žáci učí na šesti místech po celém městě. „Učí se ve školní družině, pak také probíhá výuka v domečku, kde máme dílny. Máme také Dům dětí – také tam máme dvě třídy a tři třídy máme v prostorách města,“ shrnuje Opočenská.

Po zářijových volbách nové vedení města čekalo nemilé překvapení. „Došlo na tři týdny k tomu, že si firma stáhla řemeslníky a nedělo se vůbec nic,“ vysvětluje starosta Ondřej Elísek z Evropských demokratů.

Město proto začalo okamžitě řešit důvody téměř měsíční pauzy v rekonstrukci školy. „Když jsme my nastupovali, tak tam bylo necelých 15 milionů korun neuhrazených faktur. V listopadu tam byly ještě neuhrazené faktury z července či srpna, tuším,“ přibližuje Elísek.

Nové vedení Úštěka si muselo vzít na dokončení rekonstrukce školy mnohamilionový úvěr

Aby se žáci z Úštěka a přilehlých obcí mohli opět všichni učit v jedné budově, muselo si město vzít mnohamilionový úvěr.

„Na základě všech těch podnětů a opatření jsme dokázali té firmě uhradit všechny závazky – to znamená, že ke konci roku, 23. prosince, jsme byli s tou firmou na nule,“ dodává úštěcký starosta Elísek.

Ve školy už finišují poslední práce a firma musí dokončit také instalaci výtahu. Podle posledních odhadů by rekonstrukce měla být hotová v polovině února. „Do konce února to nastěhujeme tak, aby tam ty děti mohly už jít – buď už poslední týden v únoru, nebo hned od 1. března,“ dodává ředitelka Renata Opočenská.

Spustit audio

Související