Ústečtí záchranáři se bojí o leteckou záchranku. Ministerstvo zdravotnictví obavy odmítá

10. listopad 2016

Podle záchranářů hrozí, že od nového roku nebude v Ústeckém kraji letecká záchranka. Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo na nového provozovatele veřejnou soutěž. Dodnes ale záchranáři v Ústeckém kraji neví, s kým budou za pacienty létat. Podle nich jde o akutní situaci. Před tím, než začnou s novým leteckým dopravcem sloužit, se totiž musí stihnout proškolit.

„Jde o různé organizační záležitosti, jako sehrání s posádkou vrtulníku, znalost terénu nebo zajištění spojení s dispečinkem, popisuje některé z problémů s příchodem nového provozovatele letecké záchranné dopravy v Ústeckém kraji náměstek ředitele ústeckého krajské záchranné služby Petr Bureš a dodává, že pro alespoň základní fungování letecké záchranky potřebují začít trénovat co nejdříve, protože času je už teď málo.

Pro důkladný trénink na novém stroji potřebují záchranáři 3 až 6 měsíců. O výsledky výběrového řízení a jejich oficiální potvrzení požádal ministra zdravotnictví dopisem i komunistický hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

„Je to přece jen něco jiného než přejít z jednoho sanitního vozu do druhého, proto se nedivím řediteli záchranky, když říká, že tam své lidi pustí, až budou připraveni a vyškoleni,“ konstatuje hejtman.

Ministerstvo zdravotnictví obavy odmítá

Ministerstvo zdravotnictví obavy ústeckých krajských záchranářů odmítá. Do deseti dnů prý bude podepsaná smlouva s novým provozovatelem letecké záchranky.

Letecká záchranná služba

„Vítězné společnosti tak budou mít minimálně 5 týdnů na potřebnou přípravu, aby na všech základnách od 1. 1. 2017 záchranná letecká služba fungovala,“ vysvětluje Ladislav Šticha z ministerstva zdravotnictví.

Výběr nové letecké záchranné služby ale řeší antimonopolní úřad. Podle Martina Švandy z úřadu pro ochranu hospodářské soutěže řeší úřad ministerskou zakázku ve dvou správních řízeních.

„Tato správní řízení jsou velice čerstvá, na samém začátku. Úřad čeká na zadávací dokumentaci,“ doplňuje Švanda.

Letecká záchranka bude fungovat, i kdyby antimonopolní úřad zrušil výběrové řízení

Ústeckému kraji ale podle Ladislava Štichy nehrozí omezení letecké záchranné služby ani v případě, že by antimonopolní úřad výběrové řízení zrušil.

Letecká záchranná služba - vrtulník

„Ministerstvo zdravotnictví má už od začátku připravené různé varianty, aby se pacienti nemuseli obávat, že by mohla být od roku 2017 letecká záchranná služba ohrožena,“ uklidňuje obavy Šticha.

V případě, kdy by se krajští záchranáři nestihli proškolit, nebo antimonopolní úřad zrušil výběr nové letecké záchranné služby, vypomáhala by dočasně v Ústeckém kraji zřejmě pražská letecká záchranka.

autor: bach
Spustit audio