Ústecký strážník stojí před soudem kvůli údajnému ublížení na zdraví

26. únor 2018

Okresní soud v Ústí nad Labem začal projednávat případ ústeckého strážníka. Padesátiletý muž je obžalovaný z ublížení na zdraví a zneužití pravomoci úřední osoby. Soud dopoledne vyslechl strážníka a muže, kterého měl podle obžaloby fyzicky napadnout a způsobit mu zranění v obličeji.

Incident se odehrál na konci listopadu 2016 kolem druhé hodiny ráno před barem v centru města. Poškozený 34letý muž u soudu vypověděl, že byl venku kouřit, a protože byl opilý, spletl si auto městské policie s taxíkem, proto se ho pokoušel zastavit. Diskutoval pak se strážníky, kteří auto zastavili, odmítl se jim legitimovat a přiznal, že byl vulgární. Pak, podle svých slov, zavrávoral a narazil do otevřených dveří auta.

To, co se odehrálo dál, měl ukázat vyšetřovací pokus, který soud nechal provést. Šlo o názornou ukázku toho, co se podle obou stran odehrálo v policejním autě. Obžalovaný viní strážníka z toho, že ho v autě napadl a způsobil mu poranění hlavy, po kterém dosud špatně vidí na levé oko.

U soudu vystoupil také soudní znalec, který uvedl, že zranění muže způsobil přímý úder. Zároveň uvedl, že šlo o středně těžká zranění – muž měl zlomený nos a další zranění, která si podle něj nemohl způsobit sám.

Obžalovaný strážník vinu odmítá – tvrdí, že si k poškozenému v autě jen přisedl na blízko tak, aby nemohl dále útočit, například na řidiče. Tvrdí také, že byl opilý muž agresivní a odmítal se strážníky komunikovat. Až na služebně státní policie si prý všiml, že muži teče krev z nosu, a tak mu nechal sundat pouta.

Dozorčí státní policista Libor Hyšpler, který také dnes u soudu svědčil, uvedl, že poškozený vypadal „jako by ho přejel vlak“.

Je jisté, že soud ještě dnes jednání odročí, protože čeká na další znalecké posudky. Obžalovaný strážník u městské policie dál pracuje. V případě, že ho soud uzná vinným mu hrozí až pětileté vězení.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio