Ústecký soud projedná na konci června loňskou vraždu bezdomovce

3. červen 2017

Loňskou vraždu bezdomovce v Ústí nad Labem projedná krajský soud na konci června. Ze zločinu jsou obžalováni dva mladiství, kteří lidi bez domova údajně napadli už dříve. Pětačtyřicetiletého muže podle obžaloby ubili v zahradní chatce na ústeckém Střekově. Podle státního zástupce útočili pro zábavu. Vzhledem k jejich věku jim hrozí maximálně 10 let vězení.

Pětačtyřicetiletý muž bez domova zemřel loni v září v zahradní chatce ve čtvrti Střekov, kde přebýval. Podle obžaloby na něj mladíci útočili desítky minut. Nejprve na něj hodili zapálené noviny, poté do ležícího muže kopali. Nakonec ho bili dřevěnými deskami.„I přes nářek a prosby poškozeného, ať svého jednání zanechají, i nadále v kopech, úderech a kopání do hlavy a horní části těla poškozeného pokračovali," popisuje v obžalobě státní zástupce Jan Veselý. Oběť zemřela v důsledku otoku mozku, bití mělo za následek i řadu dalších zranění včetně zlomenin.

Podle obžaloby nešlo o ojedinělý útok. Už o tři měsíce dříve údajně oba zaútočili na spící ženu bez domova, jeden z obžalovaných společně s jinými kamarády podle žalobce na jaře útočil na dalšího bezdomovce.„S ohledem na dosud provedené důkazy lze konstatovat, že se pro mladistvé jednalo o jistý druh odreagování a zábavy," řekl státní zástupce Jan Veselý.

Oba mladiství jsou obžalováni za ublížení na zdraví a vraždu v nejpřísnějším odstavci zákona. Soud nařídil hlavní líčení zatím na čtyři dny. Zda vynese rozsudek, není jasné. Jednání bude ze zákona neveřejné, veřejnosti bude přístupné jen vynesení rozsudku. Za vraždu hrozí až výjimečný trest, v případě mladistvých je ale maximální sazba deset let.

autor: Jiří Zeman
Spustit audio