Ústecký rodák Heinz Edelmann

21. červenec 2012

Ústí nad Labem se může pochlubit nejedním zajímavým rodákem. Jedním z nich je i muž, který se proslavil doslova po celém světě.

Jako u řady dalších rodáků, i úspěch tohoto muže souvisí s jeho národností a s tím, že po válce musel z Ústí nad Labem odejít. Narodil se v červnu 1934, vyrůstal v rodině účetního a v Ústí nad Labem žil do dvanácti let. V červenci 1946 byla rodina zařazena k odsunu do Německa. Tam náš – zatím neznámý muž – vystudoval Uměleckou akademii v Düsseldorfu a začal pracoval jako grafik. Teď už bylo řečeno mnohé a někteří z vás poznali, že jde o později slavného výtvarníka Heinze Edelmanna. Navrhoval plakáty, kreslil ilustrace pro knihy a časopisy, komiksy a vtipy, tvořil grafiku tištěných médií. Spolupracoval s legendárním německým časopisem pro mladé Twen, jeho karikatury vycházely v Playboi nebo v respektovaných novinách Frankfurter Allgemeine Zeitung. Celosvětovou proslulost pak přinesla v letech 1967 a 1968 ústeckému rodákovi Heinzi Edelamannovi práce na jednom animovaném filmu – byl totiž hlavním výtvarníkem legendárního filmu Žlutá ponorka, kde hrají slavní Beatles. Edelmann v té době učil v na londýnské umělecko-průmyslové škole užitého umění a na požádání se ujal úkolu zachránit animovaný projekt, kterému hrozil krach.
Coby umělecký šéf navrhl Edelmann prakticky všechny postavy a dohlížel na tým dvou set animátorů, koloristů a kreslířů pozadí. Výsledkem práce byl snímek, který vysoce převyšoval tehdejší produkci kreslených filmů. Vynikal užitím rafinovaných efektů, nezvyklými fotografickými postupy a popartovým stylem Edelmannovy kresby. Není náhodou, že kritikové o filmu psali, že po devadesáti minutách je doslova bolely oči.
Po práci na filmu Žlutá ponorka Edelmann učil na uměleckých školách v Německu a Nizozemí a samozřejmě dál kreslil. Mezi jeho největší díla patří ilustrace prvního německého vydání Tolkienovy trilogie Pán prstenů nebo maskot Curro pro světovou výstavu Expo '92 v Seville. Před třemi lety, 21. července 2009, zemřel v německém Stuttgartu.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.