Ústecký magistrát chce vyhlásit „bezdoplatkovou zónu“ v celém městě a v Trmicích v polovině ledna

6. prosinec 2018

Celé Ústí nad Labem a sousední Trmice by se měly v řádů měsíců stát tzv. „bezdoplatkovou zónou“. Počítá s tím návrh tzv. opatření obecné povahy, který připravuje ústecký magistrát.

Po jeho vyhlášení nebudou moci lidé, kteří se do obou měst nově přistěhují, čerpat doplatek na bydlení. Města tak chtějí podle vyjádření svých radnic regulovat obchod s chudobou a příliv sociálně slabých. Opatření má ale i své odpůrce.

„Je to obrana města proti obchodníkům s chudobou,“ uvedla Lenka Jaremová z ústeckého magistrátu.

Podle starostky Neštěmic se vyhlášení bezdoplatkové zóny neosvědčilo

Tzv. „bezdoplatkové zóny“ už na víc než dvou desítkách míst ve městě platí už teď. Podle starostky obvodu Neštěmice Yvety Tomkové z uskupení Vaše Ústí se ale příliš neosvědčily.

„U nás to opatření obecné povahy platí už někdy od poloviny loňského roku – například na celém sídlišti Mojžíř. Bohužel efekt se absolutně nedostavil, nezaznamenali jsme žádnou změnu, takže podle mě jde o neefektivní krok. Jediné, co vidím jako efektivní, je vykupovat ty nemovitosti,“ shrnula Tomková.

Podle ní také magistrát vůbec neoslovil tamní obvod, aby se k návrhu na rozšíření bezdoplatkových zón na celé město vyjádřil.

S tím Lenka Jaremová z magistrátu nesouhlasí: „Nám zákon neukládá ty obvody vyzývat. Ukládá nám zeptat se orgánů ochrany dětí, Policie České republiky, ale rozhodně nám zákon neukládá, abychom vyzývali obvody k jejich stanoviskům.“

Ústí nad Labem se teď musí vypořádat s připomínkami

Na návrh zákazu doplatků na bydlení dostalo město čtyři připomínky. Tři z nich podal bývalý městský zastupitel za PRO! Ústí David Daduč. Napadl například podjatost magistrátu, který podle něj koná na popud politiků, i protiústavnost takového opatření.

„Město samo sebe vyhlásí za oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, což znamená prakticky, že se vyhlásíme za město s vyšší kriminalitou, vysokou spotřebou drog, apod. Možná to leckde v Ústí pravda je, ale rozhodně to není pravda na všech místech ve městě, a jsem přesvědčen, že v okolí nemovitosti, kterou já vlastním, to pravda není,“ konstatoval Daduč.

Ztotožnil se tak s názorem skupiny senátorů, která vyhlašování bezdoplatkových zón napadla u Ústavní soudu. Ten ale o stížnosti zatím nerozhodl.

Podle Lenky Jaremové z ústeckého magistrátu by ale ani případné zrušení bezdoplatkových zón ústavním soudem neznamenalo zbytečnou práci.

„Jak ústavní soud dopadne, to nechci vůbec předjímat – může to být do konce roku, nebo za půl roku, a za ten půlrok my můžeme díky tomu opatření spoustu věcí zachránit.“

Pokud magistrát vypořádá všechny námitky je podle Jaremové možné, že tzv. bezdoplatkovou zónu pro celé Ústí nad Labem a sousední Trmice vyhlásí v polovině ledna.

Starostka Trmic Jana Oubrechtová ze STAN by nicméně uvítala, kdyby se vyhlášení bezdoplatkové zóny v Trmicích projednávalo a vyhlásilo samostatně. Na jejich žádost totiž žádné námitky nepřišly.

autor: bach
Spustit audio

Související