Ústecký krajský soud odročil jednání o náhradě nákladů za opakování senátních voleb na Mostecku z roku 2016

10. únor 2023

Jednání o zaplacení nákladů za opakování senátních voleb na Mostecku z roku 2016 ústecký krajský soud odročil. Chce totiž doplnit další podklady. Po chybě úřednice z mosteckého magistrátu se muselo hlasování na začátku roku 2017 opakovat. Stát za to teď chce peníze po mosteckém magistrátu.

Voliči na Mostecku museli v roce 2016 dvakrát k senátním volbám. Jedna z úřednic mosteckého magistrátu totiž tehdy neodvolala kandidaturu Aleny Dernerové za rozštěpené hnutí Severočeši.cz. Po magistrátu to přitom požadovala místopředsedkyně tohoto hnutí.

Neodvolání tehdejší kandidátky Aleny Dernerové ale způsobilo to, že se musely senátní volby na Mostecku v lednu 2017 opakovat. Podle soudu tím úřednice zpochybnila význam voleb, když nejednala tak, jak měla. Bývalá tajemnice mosteckého magistrátu za to dostala podmíněný trest a také zákaz působení ve volebních orgánech po dobu pěti let.

Stát teď požaduje prostřednictvím ministerstva financí peníze po mosteckém magistrátu, a to po rozhodnutí mosteckého okresního soudu. Podle původního rozsudku byla totiž úřednice zaměstnankyní magistrátu, který tak měl náklady za opakované volby uhradit. Zaplacení výdajů na volby už nařídil magistrátu mostecký okresní soud. Město se ale proti rozsudku odvolalo a případ teď projednává ústecký krajský soud.

Ministerstvo financí požaduje po magistrátu zhruba 2,25 milionu korun a úroky z prodlení. Ústecký krajský soud si ale vyžádal další podklady. Jde například o konkrétní částky, které stát za řádné i opakované senátní volby na Mostecku utratil. Podle předsedy odvolacího senátu Jiřího Vilda se řeší také otázka možného promlčení nároku státu.

Jak soud rozhodne, má být jasné 24. února, na kdy je jednání odročené.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související