Ústecký kraj začne pracovat na změně územního plánu kvůli chystané těžbě lithia na Cínovci v Krušných horách

25. duben 2022 15:01

Stát udělal další krok k zahájení těžby lithia na Cínovci v Krušných horách. Ústecký kraj schválil žádost ministerstva průmyslu na změnu krajských zásad rozvoje, tedy krajskou obdobu územního plánu. Bez toho nemůžou těžaři a energetici pokračovat s přípravou na těžbu kovu, který se používá například k výrobě baterií pro elektromobily.

„Prozkoumáme celé to území – nejen té těžby, ale i té dopravy ä toho zpracovatelského závodu. Pak se budeme bavit o tom, jestli tento styl skutečně podpořit, nebo ne,“ hodnotil zadání změny zásad územního rozvoje Ústeckého kraje hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Zastupitelé kraje teď nerozhodli o samotné těžbě, ale jen o začátku změny krajské obdoby územního plánu. Bez toho nemůžou těžaři a energetici s přípravami pokračovat.

Začít s těžbou by se mohlo už za čtyři roky

V Ústeckém kraji se má nerost nejen těžit, ale také zpracovávat.

„Předpokládáme, že to prvotní zpracování bude probíhat přímo v tom hlubinném dole. Následně se bude lithium zpracovávat na ten konečný produkt někde jinde, nicméně chceme, aby to bylo co nejblíže,“ vysvětlil během zasedání zastupitelstva místopředseda představenstva skupiny ČEZ Pavel Cyrani.

Pokud se o těžbě skutečně rozhodne, mohlo by dobývání nerostu začít kolem roku 2026. Do té doby musí mít Severočeské doly potřebná povolení.

Zástupci skupiny ČEZ i Severočeských dolů nechtěli komentovat hodnotu ložiska na Cínovci. Podle podkladů pro změnu zásad se tam ale

nachází tři procenta světových zásob kovu, jehož cena od loňského léta stále roste.

Investice do otevření hlubinného dolu ale bude podle generálního ředitele Severočeských dolů Ivo Pěgřímka v miliardách. „Jsme připraveni do projektu investovat řádově 12 až 14 miliard korun,“ upřesnil.

Práci v dole na lithium by mohli najít horníci ze zavíraných hnědouhelných dolů

V těžbě a prvotním zpracování by mohlo najít práci zhruba 1000 lidí. Na Cínovci by pak mohli pracovat i horníci, kteří postupně opustí dosavadní hnědouhelné lomy.

V souvislosti s plány na těžbu chce ale Ústecký kraj i změnu úhrad za vydobytý nerost, kdy má většina peněz zůstat v regionu.

„Takový ten africký koloniální přístup ve stylu, my vám to tady v té kolonii vytěžíme a přitom vám přivezeme vagon barevných korálků, tak to nám samozřejmě nestačí,“ shrnul krajský radní a poslanec z TOP 09 Michal Kučera.

První výstupy ze změny zásad územního rozvoje kraje by mohly být známé na přelomu roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související