Ústecký kraj stále řeší, jak převzít litoměřickou nemocnici a nepřijít o miliony korun

10. srpen 2020 12:55

Ústecký kraj řeší komplikace při převodu nemocnice v Litoměřicích. Budovy a pozemky má dostat od města bezúplatně. Městské zdravotnické zařízení pak má od města koupit společnost Krajská zdravotní. Kvůli plánované formě převzetí zdravotnického zařízení ale hrozí, že by kraj vracel až 160 milionů korun, které nemocnice v minulosti získala z dotací. Jedním z řešení situace by mohla být změna zákona o rozpočtových pravidlech.

Podle ministerstva financí by v případě koupě části obchodního závodu hrozilo vracení dotací z evropských fondů – jde zhruba o 160 milionů korun. Resort tak doporučuje jinou formu převzetí.

„Ministerstvo financí regionálním zástupcům potvrdilo, že nastalou situaci ve věci převzetí Nemocnice Litoměřice Ústeckým krajem nelze vyřešit odlišným výkladem zákona o rozpočtových pravidlech. Rozpočtová pravidla uvádějí jako možné formy přeměn například fúzi,“ zmínil mluvčí Zdeněk Vojtěch.

Ve sněmovně je aktuálně novela zákona. Při ní by se tak do něj mohla vložit další změna, která by preferované převzetí části obchodního závodu vyřešila.

Čtěte také

„Zákon může být projednán už během půlhodiny, možná čtvrthodiny – jde jen o načtení jednoho pozměňovacího návrhu. Po 10 dnech, po uplynutí lhůty, na další schůzi může být schválen a od 1. ledna platný. Senát s tím problém mít nebude, takže reálné to je,“ shrnul místostarosta Litoměřic a poslanec Karel Krejza z ODS. Podle něj by se tím vyřešilo případné vracení evropských dotací.

Podle Zdeňka Vojtěcha z ministerstva financí ale řeší novela zákona, která je aktuálně ve sněmovně, jinou problematiku.

„Předmětem této novely je především řešení problematiky neobsazených míst ve státní správě a úprava evidence dotací v rámci rozpočtového systému. Ministerstvo financí proto nepovažuje za vhodné, aby se daná problematika řešila poslaneckým návrhem,“ vysvětlil Vojtěch.

Jak doplnil náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD, kvůli problémům s možným vracením dotací uvažuje kraj i o nákupu akcií městské nemocnice.

„Jedna z těch variant je nákup akcií, osobně se ale kloním k variantě, kterou v tuto chvíli máme na stole. Je ale potřeba, aby nám to posoudili právníci, jaká jsou rizika a jak můžeme postupovat dál,“ shrnul Klika.

Jak bude kraj a město dál pokračovat má být jasné v závěru týdne, kdy je plánované další jednání.

Spustit audio

Související