Ústecký kraj: Sklizeň ječmene, pšenice a řepky začala. Kvůli hrabošům bude o třetinu nižší

28. červenec 2020 12:30

Zemědělcům začaly žně. Kombajny už jsou vidět třeba na polích Českého středohoří. Sklízejí zejména ozimý ječmen a pšenici, a pak také řepku. Podle zpráv ze sklizených polí je úroda zatím průměrná, ale zemědělci doufají ve vyšší výnosy, než měli v loňském, extrémně suchém roce. A to přes to, že letos jim zase škodí přemnožení hraboši.

„Máme tisíc hektarů obilovin, 300 hektarů řepky. Pokud se nic nečekaného nestane, tak bychom ji dnes měli mít sklizenou,“ shrnuje ředitel Zemědělského družstva Klapý Otakar Šašek.

Výnosy v řepce tady mají letos velmi rozdílné -–od jedné do čtyř tun. Někde ji totiž poškodily jarní mrazy. „Dá se ale říct, že to s ní špatné nebude, takový mírný podprůměr,“ upřesňuje Šašek.

Vedle řepky začali v Klapém taky se sklizní obilí. „Zatím jsme posekali jen ozimý ječmen, toho jsme měli 60 hektarů pro potřeby živočišné výroby, na vlastní krmení. Začali jsme sekat pšenici, ale to jen velmi málo – spíš jsme se snažili obseknout ta pole, kde bylo veliké množství hrabošů,“ dodává Šašek.

Na přemnožené hraboše si stěžují i další zemědělci v Českém středohoří.

„Sbíráme poznatky s Lounska a z Litoměřicka. Rozšiřuje se to na Mostecku i na Chomutovsku. Pomalu 20 let jsme neměli problém s hraboši, natož 3 tisíce nor. Když jich máme na ten hektar 50, tak je to hodně,“ popisuje Tomáš Jonáš, který vede zemědělské družstvo v Peruci a předsedá krajské radě zemědělského svazu.

Zemědělci proto žádají o spolupráci také správce silnic a železnic, aby vyčistili zarostlé příkopy u silnic a náspy podél kolejí.

Spustit audio

Související