Ústecký kraj se dohodl s majitelem bučin v Krušných horách na Mostecku na ochraně části lesa

24. srpen 2021 10:00

Současná ochrana bučin u Horního Jiřetína na Mostecku a zámku Jezeří se rozšíří. Ústecký kraj uzavřel smlouvu s firmu I.H.FARM, která pozemky vlastní.

Bezzásahová plocha bude mít nově 200 hektarů, na dalších dvou územích bude těžba dřeva upravená. Podle ekologů z organizace Greenpeace je ale ochrana bučin stále nedostatečná. Takzvané bezzásahové území by mělo být podle nich rozsáhlejší.

„Opravdu tam dochází roky k holosečnému kácení a vysazování nepůvodních druhů dřevin. Je tam sice 200 hektarů území bez zásahu, to je ale vlastně jen čtvrtina celé té rozlohy,“ shrnula Nikola Krejčová z Greenpeace.

Podle ní by mělo být bezzásahovém režimu víc než 800 hektarů lesa.

„Určitě si myslíme, že by celá ta lokalita měla být bezzásahová, aby se tam nastolily ty přírodní procesy, které tam mají být, aby došlo k obnově těch lesů, ve kterých žije spousta druhů živočichů, kteří samozřejmě nemohou žít na holinách,“ uvedla Krejčová.

Bučiny u Horního Jiřetína na Mostecku vlastní společnost I.H.FARM, která je pronajímá firmě FINE DREAM. Její zástupce Jiří Hoštička vyjádření ekologické organizace odmítá. Podle písemného vyjádření vlastníka lesa, tedy společnosti IH Farm, je po uzavření smluvní ochrany chráněno 643 z celkových 833 hektarů lesa.

Třetina chráněného území je tzv. bezzásahová. Na 230 hektarech se smí kácet jen vybrané stromy a zbytek budou lesníci obhospodařovat tzv. podrostním způsobem.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související