Ústecký kraj se chystá rozšířit chráněné bydlení. Uzavře ale ústav v Liběšicích

14. leden 2014

Ústecký kraj má nový plán sociálních služeb. Vyřešit by měl problém s penězi, kterých je, hlavně v péči o seniory nebo postižené, stále méně. S tím ale souvisí rušení některých ústavů, například v Liběšicích na Litoměřicku.

Na zámku v Liběšicích na Litoměřicku jsou hlavně mentálně postižení klienti. Kraj chce celý areál postupně opustit, některé budovy jsou totiž v havarijním stavu a samotný provoz ústavu je příliš nákladný.

„V důsledku provozních nákladů a havarijních stavů bychom to zařízení chtěli co nejdříve opustit,“ potvrzuje vedoucí odboru sociálních věcí ústeckého krajského úřadu Petra Lafková.

Podle radního Martina Kliky z ČSSD by bylo na kompletní rekonstrukci potřeba až 400 milionů korun, které kraj nemá.

„My to máme propočítáno odhadem na 400 milionů korun, tak aby ten objekt byl vhodný, ale žádný z těch historických objektů se nikdy nedá zrekonstruovat do té podoby, jak bychom si představovali,“ dodává.

Pacienti by se tak měli do konce roku 2015 přesunout do jiných ústavů nebo do bytů takzvaného chráněného bydlení, kde by jim dál pomáhali stávající pracovníci.

I proto se podle Kliky nemusí nynější zaměstnanci bát o místo: „Zaměstnanci o práci určitě nepřijdou, přejdou třeba na jiný typ práce tak, aby mohli působit například v chráněných bydleních a být začleněni do sociálních služeb i v jiných místech.“

Strach z dojíždění

Místní mají přesto jiný názor. „Jsme z toho docela v šoku, plno nezaměstnaných bude,“ myslí si obyvatelka Liběšic. „Co mají dělat, když musí dojíždět já nevím kam a když byl každý zvyklý tady dělat. Je to špatné, jsme z toho nešťastní,“ souhlasí s ní další.

Podobně vnímá celou situaci také starostka Liběšic Alena Knobová z nezávislého sdružení. Zrušení zařízení podle ní obci ublíží.

„Ne každému bude vyhovovat dojíždění, ne každý má možnost dojíždět a ani se pořádně neví, kam všude by se dojíždělo. Už i v současné době si některé zaměstnankyně pro jistotu hledají jiná zaměstnání,“ upozorňuje.

Zaměstnanci ústavu nechtěli o situaci mluvit, bojí se o práci. Podle starostky ale není zámek v tak špatném stavu, aby ho musel ústav opustit. Navíc si nedokáže představit, jak bude obec plnit funkci opatrovníka některých klientů.

„Administrativy s tím spojené je už takhle hodně. Teď ještě, když je máme takhle rozmístěné na různých místech, tak by to znamenalo dalšího člověka, další automobil a další náklady,“ dodává.

Po zrušení ústavu kraj liběšický zámek pravděpodobně prodá. Ani obec by totiž neměla na provoz peníze. O dalším osudu tamního ústavu se ale bude ještě jednat. Starostka totiž usiluje o schůzku s ústeckým hejtmanem.

autor: bach
Spustit audio