Ústecký kraj řeší, jak bude od 10. května zajištěné testování žáků ve školách. Stát totiž zatím nové testy nekoupil

28. duben 2021 13:12

Ústecký kraj zatím neví, jak se budou školáci od 10. května testovat na nákazu koronavirem. Správa hmotných rezerv totiž zrušila tendr na nákup nových testů, protože žádná z přihlášených firem nesplnila zadávací podmínky. Školy mají zásobu testů ještě na příští týden.

„Buďto to zajistí nějakým stylem stát a ministerstvo, nebo to prostě bude ten týden bez testování. Doufám, že – pokud se bude testovat, že se zas nezavřou školy, ale to se určitě nestane,“ uvedl po jednání krajského krizového štábu hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Ministerstvo školství po zrušeném tendru Správy státních hmotných rezerv nevyloučilo, že si testy budou muset kupovat školy samy.

Podle Jana Schillera by povinnost nákupu spadla na zřizovatele škol, tedy vedle kraje i na obce a města.

„Svoje školy my musíme zabezpečit, protože jsme zřizovatelé, ale kraj jako takový to nemůže zabezpečit pro všechny, protože na to nemáme ani nástroje, ani kapacitu, abychom takové věci dělali. Museli bychom vypsat výběrové řízení. Předpokládám, že se nějaký týden, nebo dva, nebude testovat. Pak se možná přijde na to, že je zbytečné, aby se na školách testovalo, nebude se testovat vůbec a pustí se to,“ myslí si Schiller.

Podle hygieniků je testování ve školách užitečné

S takovým postupem ale nesouhlasí ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

„Považuji testování ve školách za hodně užitečné. U dětí to onemocnění probíhá v naprosté většině případů bez příznaků a antigenní testy, případně pak následně PCR testy, odhalily některé ty nemocné děti, a my tak můžeme zabránit dalšímu přenosu onemocnění,“ vysvětlila Šimůnková.

Školy v regionu dostaly poslední závozy testů na koronavirus minulý týden. Zásoba jim má vydržet zhruba do 10. května.

„Ústecký kraj minulý týden obdržel přes 246 tisíc antigenních testů. Ta zásoba byla zhruba na 14 dní. Bavíme se teď o období od 10. května, kdy ty zásoby přestanou těm školám stačit,“ potvrdil mluvčí kraje Martin Volf.

Jasněji by mohlo být 29. dubna

Krajský odbor školství teď čeká, jak ministerstvo školství rozhodne o dalším postupu. Rozhodnutí by mohlo padnout po čtvrtečním jednání vlády.

V Ústeckém kraji se v rámci rotační výuky vrátilo do škol téměř 60 000 žáků. Minulý týden byla na základě antigenního testování odhalena nákaza u 33 dětí a dosud musely hygienici nařídit karanténu zhruba u dvou desítek tříd.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související