Ústecký kraj: Problémy ve vyloučených lokalitách má řešit pravidelné setkávání obcí, kraje a ministerstva

23. listopad 2022 15:06

Obchod s chudobou, udržení studentů na učilištích a středních školách i další problémy vyloučených lokalit chce ministerstvo práce a sociálních věcí řešit systémově. Zaměří se přitom na Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj. Jednotlivé problémy a jejich řešení mají zástupci ministerstva, krajů a zástupců obcí a měst projednávat pravidelně.

„Musíme být realisté a vědět, že ne vše, co tu dnes zaznělo, můžeme ovlivnit a ne vše spadá do působnosti ministerstva práce a sociálních věcí, ale věříme, že alespoň některé věci budeme moci uchopit a najít řešení – tak, aby to obcím pomohlo,“ vysvětlil po jednání se zástupci víc než 30 obcí a měst v regionu David Beňák, ředitel odboru sociální integrace ministerstva práce a sociálních věcí.

Všichni aktéři se mají scházet jednou za tři měsíce. Takový systém práce uvítal náměstek hejtmana a někdejší starosta Kadaně na Chomutovsku – Jiří Kulhánek z ODS. „Kdybychom takhle pokračovali, systémově, tak si myslím, že se dá spousta věcí udělat. Vidím v tom za ta léta, i co jsem 20 let dělal starostu, první konkrétní posun,“ uvedl.

Peníze z praxe jako přilepšení pro rodiny, konec obchodu s chudobou

Jedním z prvních opatření je podpora studentů středních škol, kterým by se příjmy z praxe nezapočítávaly do příjmů rodiny. Toto nařízení má platit od nového roku.

„Vnímáme to jako zásadní krok, protože ty rodiny pak často říkají, že důvodem, proč děti neposílají na střední školu nebo do učiliště, je to, že tam jsou nějaké vyšší ekonomické náklady. Ten stát že jim o to, co ty děti vydělají, sníží tu dávku. Takže pokud všechno dopadne dobře, tak teď tento argument zmizí,“ vysvětluje David Beňák.

Ministerstvo práce se chce podle něj soustředit i na obchodování s chudobou. S tím má pomoci nová mapa cen bytů a řešení příspěvků na bydlení. Ceny by se měly podle náměstka Jiřího Kulhánka odvíjet od cen obecních bytů v daném městě.

„Jak jsem tady uváděl příklad, tak máme třeba pro ten byt 3+1 ve městě od 10 do 50 000 obyvatel ten příspěvek až do výše 13 500 korun. Reálné náklady na to bydlení jsou přitom někde na polovině tady u nás v Ústeckém kraji,“ uvedl Kulhánek.

Výsledky řešení problémů z prvního setkání mají zástupci obcí, měst., kraje a ministerstva projednat na dalším jednání, které je naplánované na únor 2023.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související