Ústecký kraj: Příjem žádosti o kotlíkové dotace v domácnostech s nízkými příjmy začal

15. červen 2022 14:34

15. června dopoledne začal ústecký krajský úřad přijímat žádosti o dotace na výměnu kotlů. O peníze můžou žádat domácnosti s nízkými příjmy. Celkem je připravených víc než 80 milionů korun.

Podle dat krajského úřadu během první hodiny podalo svoji žádost o peníze přes 350 lidí. Ti podávají své žádosti elektronicky přes internetové stránky krajského úřadu. Lhůtu na vyplnění formulářů mají teoreticky do konce letních prázdnin. Důležitým kritériem ale bude čas – kdo podá žádost dřív, má větší šanci, že peníze získá.

Všechny žádosti o dotace, které lidé zaslali, musí žadatelé následně doručit do 10 dnů také vytištěné a podepsané na krajský úřad. Úředníci pak všechny žádosti o peníze na výměnu kotle zkontrolují.

Dotace je určena pro nízkopříjmové domácnosti a invalidní seniory

Příspěvek na výměnu starých kotlů na pevná paliva za tepelná čerpadla, kotle na biomasu nebo plynové kondenzační kotle je tentokrát určený pro nízkopříjmové domácnosti – tedy ty, kde čistý příjem na jednoho člena nepřesáhnul v roce 2020 170 900 korun.

Kromě toho jde také o starobní důchodce, kteří pobírají invalidní důchod 3. stupně.

Aktuálně má Ústecký kraj na výměny kotlů pro domácnosti s nízkými příjmy zhruba 80 milionů korun. V případě, že se tyto peníze vyčerpají, chce hejtmanství jednat s ministerstvem životního prostředí o posílení rozpočtu. Současná částka by měl, podle krajských propočtů postačit na výměnu zhruba 650 kotlů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související