Ústecký kraj pošle do Vejprt milion korun na opravu domova Kavkaz

28. leden 2020 09:46

Ještě tento týden mají Vejprty na Chomutovsku dostat od kraje peníze na obnovu požárem poničeného domova. Při tragickém požáru v něm zahynulo 8 lidí.

Zastupitelé Ústeckého kraje uctili památku obětí tragického požáru ve Vejprtech na Chomutovsku minutou ticha. Na pomoc městu následně kraj uvolnil z fondu mimořádných událostí 1 milion korun. Peníze mají Vejprty použít výhradně na obnovu vyhořelého domova.

Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM by měly Vejprty dostat peníze od kraje ještě tento týden. „Je jen na Vejprtech, jak peníze využijí – je to prostě na ten objekt. Jestli to půjde na rekonstrukci, nebo na vybavení, to je v kompetenci města,“ dodal.

Peníze přislíbila i ministryně práce a sociálních věcí

Podle náměstka hejtmana Martina Kliky z ČSSD jsou na cestě i peníze, které po tragickém požáru slíbila ve Vejprtech ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Doufám, že to, co paní ministryně slíbila, splní. Požádali jsme o 5 milionů korun, tak věřím, že přijde 5 milionů,“ shrnul Klika.

Na krajském zastupitelstvu se také otevřela otázka zabezpečení podobných budov. To by měla řešit novela zákona o požární ochraně.

Zlepšení technického vybavení kvituje náměstek hejtmana Martin Klika. Problém ale bude podle něj s financováním úprav.

„Shodujeme se v tom s panem premiérem, se kterým jsme to na tom místě řešili. Otázkou zůstávají finance – finanční nároky na úpravy by se měly zohlednit buď v budoucích dotacích, nebo nějakým mimořádným dotačním titulem,“ doplnil Kllika.

Domov pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech vyhořel 19. ledna. Při tragickém požáru zahynulo 8 lidí. Podle dosavadního vyšetřování kriminalistů může za požár v domově zřejmě otevřený oheň, kdy začalo hořet ve společenské místnosti.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související